Historisk arkiv

Forberedelse til fastlegereformen - rapportering til fylkeslegene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Landets kommuner
00/02353 HA2 GS
14.04.2000

Forberedelse til fastlegereformen – rapportering til fylkeslegene

Sosial- og helsedepartementet sendte i januar ut ei håndbok til kommunene om planlegging av fastlegereformen. I håndboka angis tidsplan for innføring av fastlegereformen til 1.1.2001, jf. side 2-2 og forslag til arbeidsliste i den enkelte kommune jf. side 2-3. Ot.prp. nr. 99 (1998-99) ble behandlet i Odelstinget 28. mars og i Lagtinget 11. april 2000. Fastlegeforskriften vil bli fastsatt en av de nærmeste dagene. Forhandlingen mellom staten, Kommunenes Sentralforbund og Den norske lægeforening har startet og forventes avsluttet innen primo mai måned.

Skal fastlegereformen kunne innføres etter gitte tidsplan må innføringsprosessen skje parallelt i alle landets kommuner til sentralt gitte tidsfrister. Rikstrygdeverktet skal etablere listesystemet i fastlegeordningen. Etableringen skal skje samtidig og koordinert for hele landet. Rikstrygdeverket vil i løpet av september 2000 sende ut invitasjon og senere motta svar og fordele innbyggerne på lister til aktuelle fastleger. Tidsfristene er knappe og det er derfor avgjørende at kommunene er i rute med arbeidet.

For å sikre innføringsprosessen må Sosial- og helsedepartementet be om tilbakemelding om status for kommunenes planlegging og tilrettelegging for fastlegeordningen knyttet til tre sentrale milepæler:

1. Innen 5. mai skal kommunene melde til fylkeslegen om opprettelse av uformelt samarbeidsorgan med representanter fra legene og kommunen for planlegging av fastlegeordningen, jf punkt 4 side 2-3 i håndboka.

2. Innen 1. juni skal kommunene sende kopi av invitasjonsbrev til lokale forhandlinger om fastlegeavtaler til fylkeslegen.

3. Innen 1. august skal kommunene sende opplysninger om inngåtte fastlegeavtaler til fylkeslegen.

1. Opprettelse av uformelt samarbeidsorgan

Opplysningene om kommunene har opprettet uformelt samararbeidsorgan skal gi indikasjon på om kommunen har kommet i gang med planlegging av fastlegeordning. Godt samarbeid mellom kommunen og legene er avgjørende for en vellykket prosess. Kommuner som ikke har startet denne prosessen må gjøre dette snarest.

Tilbakemelding på vedlagte skjema sendes til fylkeslegen innen 5. mai 2000.

2. Invitasjon til lokale forhandlinger

Lokale forhandlinger om fastlegeavtaler skal skje etter at de sentrale avtalene er ferdig forhandlet og godkjent av partene. De anbefalte sentrale avtalene vil bli sendt kommunene omgående. De lokale forhandlingene bør komme i gang så fort som mulig etter dette, og må være ferdig forhandlet innen 1.august. Det blir derfor viktig å sette av tidspunkt for lokale forhandlinger og sende ut invitasjon til legene til lokale forhandlinger innen 1. juni.

Kommunene skal sende kopi av invitasjonsbrev til lokale forhandlinger til fylkeslegen innen 1. juni 2000.

3. Opplysninger om fastlegeavtalene

Opplysninger fra kommunene om inngåtte fastlegeavtaler skal danne grunnlag for etablering av Rikstrygdeverkets fastlegeregister. Sosial- og helsedepartementet vil i samarbeid med Rikstrygdeverket sende ut registreringsskjema til kommunene i løpet av juni. Kommunene skal sende utfylt registreringsskjema til fylkeslegen. Kommunene har tidligere rapportert til fylkeslegen oversikt over hvem som er allmennleger i kommunen. Opplysningene i fylkeslegenes register (GRUK-registeret) vil være et viktig grunnlag for skjemaet som utarbeides i juni. Registreringsskjemaet skal inneholde opplysninger om de lokale fastlegeavtalene, navn på lege, praksissted, avtalte listelengde m.v. For å gi et best mulig utgangspunkt for skjemaet ber vi om at kommunene gir melding til fylkeslegen dersom det skjer endringer i legedekningen i kommunen.

Kommunene skal sende registreringsskjema med opplysninger om inngåtte fastlegeavtaler til fylkeslegen innen 1. august 2000.

Vi går nå i møte en intensiv fase i innføringen av fastlegereformen. Kommunene er nå den viktigste aktør i forberedelsene og gjennomføring lokalt. Kommunenes Sentralforbund og Sosial- og helsedepartementet har hatt et omfattende samarbeid om informasjon til kommunene og tilrettelegging for kommunenes innføring. Vi ber kommunene ta kontakt hvis det skulle vise seg å være uklarhet om de oppgaver som skal utføres innen 1. august. Eventuelle spørsmål rettes til fylkeslegen i fylket eller til Fastlegeprosjektet i Sosial- og helsedepartementet ved Per Gunnar Dahl, telefon: 22 24 83 78 og mail:

Per-Gunnar.Dahl@shd.dep.telemax.no

Med hilsen

Kjell Røynesdal e.f.
avdelingsdirektør

Guri Snøfugl
utredningsleder

Vedlegg

Kopi:

Statens helsetilsyn
Landets fylkesleger
Kommunenes Sentralforbund
Rikstrygdeverket
Den norske lægeforening