Historisk arkiv

Statsbudsjettet for 2001 - Informasjonsskriv om øremerkede midler i forbindelse med nasjonal kreftplan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Søknadsfrist 1. februar 2001

Statsbudsjettet for 2001 – informasjonsskriv om øremerkede midler i forbindelse med nasjonal kreftplan

Søknadsfrist 1. februar 2001.

Til:
Landets fylkeskommuner
De regionale helseutvalg v/sekretariatene

Vår ref.: 01/00134 SAO/HMRDato: 08.01.2001

Sosial- og helsedepartementet vil med dette brevet informere fylkeskommunene om hvilke beslutninger Stortinget har fattet i forbindelse med gjennomføringen av Nasjonal kreftplan, hvordan departementet planlegger å følge opp Stortingets vedtak, og hvilke konsekvenser dette får for fylkeskommunene. Det vil i dette brevet bli redegjort for de ulike tilskuddsordningene i Nasjonal kreftplan og søknadsfrister for disse i 2001.

1 Nasjonal kreftplan og Stortingets vedtak

I budsjettet for 2001 legges det opp til en videreføring og styrking av tilskuddene til kreftomsorg i tråd med St. prp. nr. 61 (1997-98). Totalt utgjør tilskuddet til kreftplanen

325 mill. kroner for 2001. I forhold til budsjettet for 2000 er dette en økning på 40 mill. kroner.

2 Forebyggende arbeid

2.1 Kosthold, mosjon og tobakk

Gjennom tildeling til Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet og Statens tobakkskaderåd bevilges det over Nasjonal kreftplan 100 mill. kroner for hele planperioden til styrking av helsefremmende og forebyggende arbeid. Gjennom samarbeid med Sosial- og helsedepartementet og Statens helsetilsyn med fylkeslegene rettes fokus mot kommunenes lokale engasjement på forebyggingsområdet. Innsatsen er rettet spesielt mot områdene kosthold, tobakk og mosjon. Disse livsstilsfaktorene har nær sammenheng med helse. Usunt kosthold kan være en årsaksfaktor ved 30-40 prosent og tobakk ca. 30 prosent av krefttilfellene. I tillegg er usunt kosthold, lite mosjon og bruk av tobakk blant de viktigste risiko- og årsaksfaktorene til hjerte- og karsykdommer. Det er derfor viktig å prioritere arbeid som kombinerer de tre innsatsområdene. Midlene fordeles mellom Statens tobakksskaderåd og Statens ernæringsråd.

Fra år 2000 er det opprettet rådgiverstillinger ved alle landets fylkeslegekontorer.

Målsettingen for arbeidet er å utvikle et nettverk innen folkehelsearbeidet for å bidra til sunnere kostvaner med blant annet økt bruk av frukt og grønnsaker,mer mosjon og færre røykere. Rådgiverne skal bistå med faglig veiledning, råd og inspirasjon overfor kommuner, organisasjoner osv. innen helsefremmende og forebyggende arbeid. Det er viktig at dette arbeidet gjenspeiler seg i handling på lokalplan, der det er størst mulighet for å nå ut til målgruppene.

Fylkeskommunene skal ikke fremme søknad om tilskudd innen disse deler av Nasjonal kreftplan.

2.2 Radon

Som oppfølging av kreftplanen er over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett avsatt om lag 60 mill. kroner for perioden 1999-2003 for tiltak mot radon i eksisterende privatboliger. Det ble satt av 10 millioner kroner til dette formålet i 2000. Det er etablert en egen ordning innenfor tilskudd til byfornyelse og boligkvalitet. Ordningen administreres av Husbanken etter egne retningslinjer. Det er informert om ordningen gjennom annonsering i aviser i mai 1999, informasjon i Husbankbladet og Regelverk for lån og tilskudd, og på Husbankens hjemmesider på internett. Interessen har vært mindre enn forventet, og det ser ut til at omlag en femdel av bevilgningen er benyttet i 1999. Det er iverksatt stimuleringstiltak (2000 og 2001) som skal bidra til at tilskuddsordningen skal fungere etter intensjonen, bl.a. ved informasjonsrettede tiltak, målrettede kartlegginger og kompetanseoppbygging i byggebransjen. Ordningen videreføres med 10 mill. kroner i budsjettet for 2001.

3 Tilskudd på kap. 739, post 66 - Mammografiscreening

Det er i budsjettet for 2001 bevilget 99,6 mill. kroner til videre utbygging og drift av mammografiscreening for kvinner i aldersgruppen 50.69 år. Det vil bli satt i gang planlegging av mammografiscreening i tre nye fylker i 2001: Hedmark, Vestfold og Sogn og Fjordane. Medregnet disse tre fylkene vil samtlige fylkeskommuner ha startet opp med screening i 2002. Søknadsfristen for tilskudd i 2001 var 15.11.00. Det legges opp til en utbetaling av tilskudd i løpet av første kvartal 2001.

Kontaktperson: Rådgiver Nina Brøyn, tlf. 22 24 87 36

4 Tilskudd på kap. 739, post 65 Kreftbehandling m.m.

Det er bevilget totalt 216,8 mill. kroner på kap. 739, post 65 til gjennomføring av Nasjonal kreftplan. I St. prp. nr 1 (2000-2001) Tillegg nr.8 foreslås 10 mill. kroner overført fra kap. 739, post 65 til kreftforskning, kap. 739, post 50 Norges forskningsråd. Denne posten er redusert med 4,9 mill. kroner i forhold til bevilgningen for 2000.

Felles frist for innsending av søknader på de aktuelle tilskuddsordningene er 1. februar 2001.

Samtlige søknader må sendes via fylkeskommunen og Det regionale helseutvalg, ikke direkte fra sykehusene.

4.1 Arvelig kreft

Utvidelsen av tilbudet om mammografiscreening til alle kvinner i aldersgruppen 50-69 år og det pågående prosjektet for tykktarmskreftscreening vil føre til at det oppdages flere tilfeller av arvelig kreft, og dette øker behovet for genetisk veiledning og eventuell gentesting.

Det er satt av inntil 25 mill. kroner for 2001 til videre oppbygging av kompetanse for arvelig kreft ved regionsykehusene. Det ble bevilget tilskudd til oppbygging av kompetanse innen arvelig kreft ved samtlige regionsykehus i 1999 og 2000. Tilskuddene for 2001 går til videreføring av igangsatte tiltak og vil fordeles etter søknad.

4.2 Genterapi

Genterapi er forsøk på å behandle genetisk betingede sykdommer ved å tilføre pasienter genetisk materiale (DNA) som er laboratoriefremstilt. Genterapi er regulert i lov om medisinsk bruk av bioteknologi, som fastslår at genterapi på kroppsceller bare kan benyttes ved alvorlig sykdom. Loven forbyr genterapi på kjønnsceller.

Det er avsatt inntil 23 mill. kroner for 2001 til videre oppbygging av kompetanse innen genterapi ved regionsykehusene, mot 20 mill. kroner i 2000. For 2001 satses det på å videreføre oppbyggingen av miljøene ved Det Norske Radiumhospital og Haukeland sykehus. De øvrige regionsykehusene vil tildeles noe mindre beløp til egne forskningsbidrag og til dekning av kostnader ved å delta i et nasjonalt nettverk som Det Norske Radiumhospital er forespurt om å lede.

Departementet ber om at det sendes inn søknader om midler for 2001 med planer og budsjett for oppbygging av virksomheten.

4.3 Lindrende behandling

Det er i Nasjonal kreftplan vedtatt å etablere kompetansesentre innen lindrende behandling ved regionsykehusene. Det er avsatt inntil 8 mill. kroner til dette formålet i 2001. Midlene skal gå til videre oppbygging og drift av kompetansesentre innen lindrende behandling med følgende funksjoner:

  • Drive forskning og utvikling
  • Ta ansvar for undervisning og opplæring i helseregionen, både overfor andre sykehus og overfor primærhelsetjenesten
  • Være "motor" og koordinator for en prosess som fører til at kompetansen innen lindrende behandling og pleie styrkes i fylker og kommuner.

Det er i kreftplanen ikke lagt inn midler til etablering og drift av sengeenheter i tilknytning til kompetansesenter for lindrende behandling. Bevilgningen dekker heller ikke særlig kostbar behandling/ medikamenter.

4.3.1 Lindrende behandling for andre sykdommer enn kreft

I tillegg er det bevilget ytterligere 5 mill. kroner over statsbudsjettets kap. 730, post 67 Andre tilskudd for å styrke regionsykehusenes kompetanse innen lindrende behandling for andre sykdommer enn kreft. Dette er en videreføring av bevilgningen fra 2000. Denne satsingen er i tråd med anbefalingene i NOU 1999:2 Livshjelp. Departementet ber om at det redegjøres for hvordan tiltak til andre pasientgrupper enn kreftpasienter tenkes ivaretatt i eller gjennom et samarbeid med kompetansesentrene for lindrende behandling for kreft, se beskrivelsen ovenfor.

4.4 Stråleterapi

I forbindelse med behandling av St. prp. nr 61(1997-98) Nasjonal kreftplan, vedtok Stortinget å øke strålekapasiteten i løpet av planperioden fra 22 til 36 maskiner ved regionsykehusene eller ved enkelte satellittavdelinger ved enkelte sentralsykehus, faglig underlagt regionsykehusene. Innenfor bevilgningen på kap. 739, post 65 foreslår departementet å avsette ca. 130 mill. kroner til videre utbygging av stråleterapi.

Planer fra fylkeskommunene viser imidlertid at det er behov for tre flere maskiner enn det kreftplanen har lagt opp til: en maskin på Ullevål sykehus, en maskin i Helseregion Vest og en maskin ved Det Norske Radiumhospital. Det samlede behovet for strålemaskiner er dermed 39 maskiner på landsbasis. Departementet har i St. prp. nr 1 (2000-2001) varslet Stortinget om at en vil komme tilbake til oppfølging av dette i senere budsjettproposisjoner.

Det legges til grunn følgende prinsipper for finansiering av strålemaskiner:

  • Staten fullfinansierer selve maskinen.
  • Staten fullfinansierer bunkersene knyttet til strålekapasitetsutvidelsen. Øvrige bygningsmessige investeringer refunderes etter ordinær sats gjennom kapitalrefusjonsordningen.
  • Eierfylket finansierer kjøp og eier alt inventar, inklusive IT-utstyr.
  • Fylkeskommunen står som eier av strålemaskinen.
  • Samtlige utgifter til drift av stråleterapienheten, herunder utgifter andre avdelinger vil bli påført som følge av opprettelse av stråleterapienheten, dekkes av de respektive fylkeskommuner.

Utskifting av allerede eksisterende strålemaskiner omfattes ikke av ordningen. Det vises til en egen statlig refusjonsordning for investeringer i medisinsk teknisk utstyr i sykehus.

Departementet ber om å få innsendt søknader fra fylkeskommunene via helseregionene om behov for midler til utbygging av stråleterapi i 2001. Departementet ber videre om å få tilsendt en plan for hvordan utgiftene til utbygging av stråleterapi vil fordele seg over de resterende år av planperioden, spesifisert på hvilke utgifter som søkes dekket av staten og hvilke utgifter fylkeskommunen selv skal dekke, kfr. prinsippene ovenfor.

For de fylkeskommuner som har sendt inn planer for utbygging tidligere, ber departementet likevel om å få oversendt en kortfattet oversikt som viser utgiftsfordelingen for hvert år.

4.5 Utdanning av legespesialister

I St. prp. nr 61 (1997-98) Nasjonal kreftplan ble det anslått et behov for 15 nye utdanningsstillinger innenfor hvert av fagområdene patologi og onkologi og 25 nye utdanningsstillinger innenfor radiologi. Det er for 2001 satt av inntil 3 mill. kroner i stimuleringstilskudd for utdanningsstillinger innenfor fagområdene patologi, onkologi og radiologi. Stimuleringstilskuddet vil være 100 000 kroner pr. utdanningsstilling.

Midlene vil bli fordelt i forhold til hvor mange utdanningsstillinger hver region har fått tildelt. Når stillingene er fordelt på fylkene, vil departementet be om å få en tilbakemelding fra fylkeskommunene på fordelingen av utdanningsstillinger på hvert fylke, slik at midlene for 2001 kan bli utbetalt. Det vises til departementets brev av 04.01.01 vedrørende nye spesialistlegestillinger i 2001.

Kontaktperson: Hilde Marie Rognlie, tlf. 22 24 87 49.

Med hilsen

Kåre Tønnesen e.f.
fung. avdelingsdirektør

Hilde Marie Rognlie
Rådgiver

Kopi:
Kommunenes Sentralforbund
Statens helsetilsyn
Landets fylkesleger
Regionsykehusene
Det Norske Radiumhospital
Rikshospitalet
Avd. overlegene ved de onkologiske avdelinger ved regionsykehusene