Historisk arkiv

Enighet om fastlegeordningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Staten, Kommunenes Sentralforbund og Den norske lægeforening ble mandag enige om et anbefalt avtaleverk for fastlegeordningen. Avtalene regulerer kommunenes og fastlegenes rettigheter og plikter i ordningen, herunder de økonomiske rammevilkårene for allmennlegetjenesten.

Pressemelding

Nr.: 88
Dato: 25.09.2000

Enighet om fastlegeordningen

Staten, Kommunenes Sentralforbund og Den norske lægeforening ble mandag enige om et anbefalt avtaleverk for fastlegeordningen. Avtalene regulerer kommunenes og fastlegenes rettigheter og plikter i ordningen, herunder de økonomiske rammevilkårene for allmennlegetjenesten. Forutsatt at de anbefalte avtaleutkastene godkjennes av de rette organer i Kommunenes Sentralforbund og Legeforeningen, vil fastlegeordningen kunne innføres 1. juni neste år som planlagt.

  • Jeg er meget tilfreds med at partene er kommet til enighet om opplegget, sier helseminister Tore Tønne.

Fastlegereformen er viktig for befolkningen. Den vil føre til en bedre allmennlegetjeneste ved at den enkelte innbygger gis mulighet til å få en fast lege å forholde seg til. Det vil gi bedre tilgjengelighet til allmennlegetjenesten og stabilitet i lege-pasientforholdet.

Staten og kommunene bidrar til å sikre kvaliteten på primærhelsetjenesten. Økonomien i primærhelsetjenesten styrkes med opp til 300 millioner kroner på årsbasis.

- Dette vil bidra til en bedre primærhelsetjeneste og gi grunnlag for bedre rekrutteringen til allmennlegetjenesten, sier helseministeren.

Distriktsprofilen

Fastleger i kommuner der befolkningsgrunnlaget er lite, kommunalt ansatte leger og leger som arbeider heltid med samfunnsmedisinsk og annet offentlig legearbeid vil bli gitt et ekstra tilskudd.

Tid for gjennnomføring

- Nå må oppmerksomheten rettes mot gjennomføring av reformen etter den planen som er lagt. Dette krever et sentralt samarbeid mellom de samme partene. Men hovedjobben ligger i kommunene og i trygdeetaten. Departementet skal bidra til å tilrettelegge for dette.

Kontaktpersoner: Kjell Røynesdal, 90 57 15 17 og Atle Grøhn, 22 24 87 27