Historisk arkiv

Europarådskonferanse om nyskapning i storbyenes sosialpolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Sosialminister Guri Ingebrigtsen åpner Europarådets sluttkonferanse om sosialpolitikk, nyskaping og nytenking i storbyene - Innovative social policies in the city - torsdag 22. juni kl. 9.30. Konferansen er åpen for pressen.

Pressemelding

Nr.: 59
Dato: 14.06.2000

Europarådskonferanse om nyskapning i storbyenes sosialpolitikk Soria Moria, 22. - 24. juni 2000

Sosialminister Guri Ingebrigtsen åpner Europarådets sluttkonferanse om sosialpolitikk, nyskaping og nytenking i storbyene - Innovative social policies in the city - torsdag 22. juni kl. 9.30. Konferansen er åpen for pressen.

Europarådet arrangerer i samarbeid med Sosial- og helsedepartementet en konferanse om nyskapende sosialpolitiske forsøk og tiltak i Europas byer . Konferansen finner sted ved Soria Moria konferansesenter i Oslo den 22.- 24. juni.

Konferansen markerer sluttføringen av et prosjekt som Europarådet startet i 1996 for å finne fram til gode eksempler på sosialpolitiske forsøk og nyskapende tiltak i større europeiske byer. Konferansen skal forberede grunnlag for Europarådets anbefalinger til en sosialpolitikk for byene.

Tre fjerdedeler av Europas befolkning bor i byer med mer enn 10.000 innbyggere, og urbaniseringen er vesentlig høyere enn i USA. Byene har en sentral rolle i utformingen av det nye Europa. Sterke endringer finner sted i storbyene med spenninger i arbeidsmarkedet, rikdom og fattigdom side ved side, og økende sosiale skiller. Utviklingen fører til behov for omstilling og fornyelse av sosialpolitikken.

Dette er også et fokus for Utjevningsmeldinga som nå behandles i Stortinget. Regjeringen vil gå inn for at det blir satt i verk en rekke tiltak som bedrer levekårene til marginaliserte og ekskluderte grupper. Derfor ser sosialministeren det som et viktig innspill i oppfølgingen av Utjevningsmeldinga at Europarådets sluttkonferanse om byene holdes i Oslo.

Norge er representert med to prosjekter. Collective Action among marginalized groups har som siktemål å skape en arena hvor ressurssvake og arbeidsløse i Oslo kan hevde seg gjennom deltakelse i aktiviteter, selvhjelp og politisk engasjement i egen regi. Samtidig utvikles samarbeid med andre grupper lokalt, og det knyttes kontakt til andre tilsvarende selvhjelpsgrupper og organisasjoner i Norge, f.eks Velferdsalliansen.

Primærmedisinsk verksted tar i bruk bl.a. innvandreres kunnskap om ernæring, helse og hjelpestrategier og integrerer denne i ordinære helsearbeideres opplæring, samtidig som kunnskapen nyttes i lokalt helseopplysningsarbeid.

Kontaktperson: Karin Zetlitz, 22 24 85 93