Historisk arkiv

Expo 2000 - telemedisin og AMK

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 53

Dato: 02.05.2000

Expo 2000 - telemedisin og AMK (akuttmedisinsk kompetansesenter)

Telemedisin og akuttmedisinsk beredskap er temaene for Sosial- og helsedepartementets deltakelse i Expo 2000. På disse områdene ligger Norge langt fremme, og har god kompetanse.

Dette er noen av tjenestene departementet regner med har et betydelig telemedisinsk potensiale:

  • Radiologi. Digital teknologi åpner for stor grad av arbeidsdeling mellom sykehus.
  • Spesialistkonsultasjoner innen øre-nese-hals ved hjelp av videokonferanse
  • Spesialistkonsultasjoner innen hud ved videokonferanse eller stillbildeteknologi.
  • Kardiografi. Forsøk innen hjertelyd for barn med mulig bilyd på hjertet.

Selv om teknologi aldri helt kan erstatte direkte kontakt mellom mennesker, kan det i mange tilfeller være et viktig supplement som gjør ressursbruken i helsevesenet mer effektivt og gir pasientene et bedre tilbud. Dette er særlig aktuelt med en så spredt bosetning som i Norge.

Et nasjonalt telemedisinsk forskningssenter ble først opprettet ved Regionssykehuset i Tromsø. I 1993 fikk senteret status som landsfunksjon, og ble organisert som en selvstendig avdeling ved RiTø. I 1998 ble avdelingen omdefinert til et kompetansesenter. Telemedisin er nå etablert på prosjektbasis i hele landet.

Telemedisin vil også spille en viktig rolle i fremtidens akuttmedisin. I Norge har 40-50 prosent av alle husstander Internett, og 70-80 prosent av alle voksne har tilgang på mobiltelefon. Ny WAP-teknologi kan gjøre dette til viktige hjelpemidler.

Ett akuttmedisinsk eksempel er hjerteinfarkt. Det pågår nå et forsøk i Østfold med overføring av EKG fra ambulanse til sykehus. Dette kan sikre at behandlingen kommer i gang tidligere.

På Expo 2000 blir det 4. september overført en operasjon direkte fra Trondheim til storskjerm i Hannover. I tillegg vil SHD produsere en dokumentar om AMK og telemedisin.