Historisk arkiv

Fastholder dagens praksis for bruk av nitritt/nitrat og azofargestoffer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Fastholder dagens praksis for bruk av nitritt/nitrat og azofargestoffer

Pressemelding

Nr.: 98
Dato: 10.11.2000

Fastholder dagens praksis for bruk av nitritt/nitrat og azofargestoffer

Norske næringsmiddelprodusenter og dagligvarebransjen har uttrykt at de ikke ønsker å endre dagens praksis når det gjelder bruk av tilsetningsstoffene nitritt/nitrat og azofargestoffer i matvarer som produseres og selges i Norge, selv om EUs bestemmelser skulle bli gjennomført i norsk rett.

Dette ble gjort klart i et møte mellom representanter for norske næringsmiddelprodusenter og dagligvarebransjen og helseminister Tore Tønne denne uken. Forbrukerrådet var også representert i møtet.

På møtet la bransjen fram følgende uttalelse: "EUs regelverk tillater mer nitritt/nitrat og azofargestoffer i næringsmidler enn dagens norske regelverk. Organisasjoner som representerer næringsmiddelprodusenter og dagligvarebransjen i Norge har en holdning om ikke å endre dagens praksis med hensyn til bruk av disse stoffene i næringsmidler på det norske markedet, selv om EUs regelverk tas inn i norske bestemmelser."

"Coop Norge, Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), Næringsmiddelbedriftenes Landsforening (NBL), Kjøttbransjens Landsforbund (KLF) og Norsk Kjøtt står bak uttalelsen."

Både den nåværende norske listen over tillatte tilsetningsstoffer i matvarer og EF-direktivene omhandler øvre grenser for tillatt mengde tilsetningsstoffer. Nye regler på området krever ikke at bransjen endrer sin tradisjonelle tilvirking av matvarer.

- Norske næringsmiddelprodusenter og dagligvarebransjen har lenge vist at det lar seg gjøre å selge næringsmidler fullt ut forsvarlig med et mindre innhold av nitritt/nitrat og azofargestoffer enn det som tillates i EF-direktivene. Jeg er glad for at de uttrykker at de vil fastholde sin praksis når det gjelder disse tilsetningsstoffene, sier helseminister Tore Tønne.

Kontaktperson: Kjell Solem, telefon 22 24 84 09