Historisk arkiv

Femårig nasjonalt geriatriprogram har gitt resultater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

- Geriatriprogrammet ble startet at Sosial- og helsedepartementet i 1994 fordi helsetjenestene for eldre både i sykehus og i kommunehelsetjenesten var for dårlig utbygging. Etter fem år med målrettet satsing og innpå 50 millioner kroner, er situasjonen langt bedre, sier statssekretær Tore Hagebakken i Sosial- og helsedepartementet.

Pressemelding

Nr.: 58
Dato: 09.06.2000

Femårig nasjonalt geriatriprogram har gitt resultater

- Geriatriprogrammet ble startet at Sosial- og helsedepartementet i 1994 fordi helsetjenestene for eldre både i sykehus og i kommunehelsetjenesten var for dårlig utbygging. Etter fem år med målrettet satsing og innpå 50 millioner kroner, er situasjonen langt bedre, sier statssekretær Tore Hagebakken i Sosial- og helsedepartementet. Han holdt hovedinnlegget på en avslutningskonferanse for geriatriprogrammet fredag 9. juni.

Geriatriprogrammet (1994-1999) har hatt som mål å stimulere til utbygging av geriatri i alle fylker, styrke tverrfaglig kompetanse innen geriatri og videreutvikle samarbeidsmodeller mellom spesialist- og kommunehelsetjenesten.

- Programmet har gitt klare resultater, hvor det viktgiste er at det nå er etablert eller under etablering geriatri som spesialisthelsetjeneste i alle landets fylker, sier Hagebakken. For å bedre rekruttering av nøkkelpersonell finansieres et begrenset antall legestillinger innen geriatrien. Dessuten gis det tilskudd til videreutdanning av sykepleiere i gerontologi og eldreomsorg. Bare halvparten av norske kommuner har personell med slik spesialkompetanse. Det er foretatt en kartlegging av legetjenester i sykehjem i regi av Statens helsetilsyn som viser at det er behov for 25% flere legetimer. Det er også gjennomført flere konferanser og en informasjonskampanje.

Det statlige femårige geriatriprogrammet har lykkes i å

  • forankre geriatri i fylkeskommunale planer
  • styrke rekruttering, kompetanse og samarbeid innen fagfeltet
  • synliggjøre et av de tause områdene av helsetjenesten, eldres rett til helsetjenester
  • styrke bevissthet om verdier og prioriteringer i forhold til syke gamle

Helsetilsynet har hatt ansvar for gjennomføringen av programmet.

Kontaktperson: Rådgiver Kirsti Strand, tlf. 22 24 87 24