Historisk arkiv

Kartlegging av bruk av tvang overfor personer med demens

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 102
Dato: 20001206

Kartlegging av bruk av tvang og andre inngripende tiltak overfor personer med demens

Det benyttes tvang og andre inngripende tiltak overfor personer med demens i et forholdsvis stort omfang i institusjon og i hjemmetjenesten. Tiltakene spenner fra bruk av sengehest til tvangsmating og fastbinding. – Det er viktig at vi nå får kunnskap om omfang og type tvangsbruk overfor demente. Nå har vi et godt utgangspunkt for å ta tak i problemene, og for å reise en debatt blant dem som skal yte tjenester til denne store gruppen av eldre, sier sosialminister Guri Ingebrigtsen.

Rapporten "Rettighetsbegrensninger og bruk av tvangstiltak i norsk eldreomsorg" er den siste i en større kartlegging utført av Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens på oppdrag fra Sosial- og helsedepartementet.

Rapporten viser at et eller flere av de registrerte tiltakene var i bruk overfor 1/3 av alle som inngikk i denne delen av kartleggingen. Denne gruppen ble i gjennomsnitt utsatt for 10 tvangstiltak hver i løpet av en uke. Kartleggingen sier imidlertid ikke noe om det finnes rettslig grunnlag for de tiltakene som er gjennomført. De tiltakene som blir brukt oftest er sengehest (13 %), tilsetting av medisiner i mat eller drikke (9 %), holding av hender, føtter eller hode under stell (6 %) og gjennomføring av dusjing eller bading som beboeren motsetter seg (6 %).

- Det er viktig for meg å ta tak i den kunnskapen vi nå sitter inne med og utforme konkrete tiltak og virkemidler som kan forebygge og begrense bruken av tvang og høyne kvaliteten i tjenesteytingen til denne brukergruppen. Jeg tror det særlig vil bli viktig å styrke det faglige arbeidet og kunnskapsnivået. Dessuten er det behov for et klarere og bedre tilpasset regelverk for å bedre rettsikkerheten, sier sosialministeren.

I rapporten blir det konkluderer med at grad av demens, evner til å klare dagliglivets gjøremål og endret atferd er de faktorene som har størst betydning for om de registrerte tiltakene blir iverksatt. Dette gjelder uavhengig av om tjenestemottageren bor i eget hjem eller institusjon. Jo mer dement, hjelpeløs og avvikende atferd, desto større er sjansen for at det iverksettes slike tiltak overfor brukeren. Over halvparten av dem som har alvorlig grad av demens ble utsatt for tvangstiltak.

Tjenesteyting til personer med demens, og særlig problemstillinger knyttet til bruk av tvang, er gitt en bred omtale i St. meld. nr. 28 (1999-2000) om innhald og kvalitet i omsorgstenestene, som er under behandling i Stortinget.

- Vi arbeider med et regelverk om begrensning og kontroll med bruk av tvang i den kommunale pleie- og omsorgstjenesten overfor personer med demens. Planen er å sende ut et høringsnotat med forslag til lovregler i løpet av neste år. Det er viktig å huske på at selv om dagens regelverk på flere områder er vanskelig tilgjengelig og til dels uklart, finnes det også i dag rettslige grenser for hvilke tiltak og virkemidler som kan brukes i tjenesteytingen til denne gruppen. Det er kommunens ansvar å følge gjeldende regelverk og tilrettelegge for minst mulig bruk av tvang, understreker Ingebrigtsen.

Departementet vil fortsette samarbeidet med Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens og andre fagmiljøer for å finne tiltak som kan begrense bruken av tvang og høyne kvaliteten i tjenesteytingen til demente.

Rapporten kan fås ved henvendelse til Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens, tlf. 22 11 77 28.

Mer informasjon hos:
  • Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens ved Knut Engedal 22 11 87 39 eller Øyvind Kirkevold 33 34 19 52/91594775
  • Sosial- og helsedepartementet ved Hanne Ramstad Jensen 22 24 85 89 og Marit Blom 22 24 83 42