Historisk arkiv

NOU 2000:16 Tobakksindustriens erstatningsansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Onsdag 28.6 ble NOU 2000:16 Tobakksindustriens erstatningsansvar overlevert til helseminister Tore Tønne. NOU-en konkluderer med at det er mulig for enkeltpersoner og fylkeskommuner å vinne fram hvis de går til erstatningssøksmål mot tobakksindustrien. Les NOU 2000:16 her

Pressemelding

Nr.: 65
Dato: 28.06.00

NOU 2000:16
Tobakksindustriens erstatningsansvar

NOU 2000:16 Tobakksindustriens erstatningsansvar ble onsdag 28/6-2000 kl. 10.00 overrakt helseminister Tore Tønne.

Utredningen konkluderer med at det kan være mulig å vinne frem for enkeltpersoner og fylkeskommuner som velger å gå til erstatningssøksmål mot norsk tobakksindustri.

Det er særlig tre typer av søksmål som kan være aktuelle i Norge:

  • Erstatningskrav overfor tobakksindustrien fra personer som selv har røykt, evnt. deres etterlatte.
  • Erstatningskrav overfor arbeidsgivere, yrkesskadeforsikringen og/ eller tobakksindustrien fra dem som har vært utsatt for passiv røyking.
  • Erstatningskrav overfor tobakksindustrien fra fylkeskommuner for utgifter til sykehusbehandling av røykerelaterte sykdommer.

Ved den erstatningsrettslige vurderingen er følgende egenskaper og forhold ved tobakken, tobakksindustrien og de skadelidte viktige:

  • Risikoen for skader, sykdommer, uførhet og dødsfall er meget høy ved bruk av tobakksvarer. I Norge dør det årlig ca 7 500 personer på grunn av røykerelaterte sykdommer.
  • Tobakksvarer som inneholder nikotin, er ikke bare psykologisk og sosialt vanedannende, men sterkt avhengighetsskapende.
  • Det er når tobakksvarer brukes på vanlig måte, etter sitt formål, at helseskader og avhengighet oppstår. Dette er et viktig kjennetegn ved tobakk som atskiller dette stoffet fra alkohol, legemidler, biler, farlige redskaper og andre produkter som volder skader.
  • Tobakksindustrien har hatt meget stor fortjeneste ved sin virksomhet, mens røykerne og fylkeskommunene er blitt belastet med sykdommer og utgifter. Den som har fordelen av virksomheten, bør også bære omkostningene – Von og vågnad må fylgast ad.
  • Tobakksindustrien har ikke informert forbrukerne om de helseskadene og den nikotinavhengigheten som knytter seg til bruk av tobakksvarer. Industrien har tvert imot intensivert reklamevirksomheten etter at tobakksrapportene fra helsedirektørene i USA og Norge kom i 1964; den benektet, bagatelliserte og sådde tvil om medisinsk forskning om alvorlige helseskader ved bruk av tobakk; og den har motarbeidet offentlige tiltak som har vært begrunnet ut fra helsemessige hensyn.
  • En stor del av røykerne har begynt å røyke i ung alder; de fleste som nå blir syke, begynte før reklameforbudet og helseadvarslene ble innført i 1975; de har ikke visst om alle de helseskadene og den sterke nikotinavhengigheten som knytter seg til bruk av tobakksvarer; og mange av dem har forgjeves forsøkt å slutte flere ganger.

Utredningen er delt inn i fire deler. Del 1 handler om utviklingen av tobakksprodukter, tilsettingsstoffer, helseskader og røykevaner. Del 2 er en bred fremstilling av rettssakene og forlikene i USA. Hoveddelen, del 3, gjennomgår grunnlaget for å gå til erstatningssøksmål mot norsk tobakksindustri. Del 4 handler i første rekke om fylkeskommunenes sykehusutgifter og muligheten for eventuell erstatning. Utredningen har tolv vedlegg som blant annet omtaler aksept av risiko ved helseskader, beregningsmodeller for sykehusutgifter, tobakksreklame og mediedekning i 50 –og 60 årene og innsyn i den internasjonale tobakksindustriens egne arkiver.

I kjølvannet av rettssakene i USA og forlikene mellom amerikanske delstater og tobakksindustrien, som ble inngått på slutten av 1990-årene, ga Sosial- og helsedepartementet i 1998 følgende oppdrag til fagrådet i Statens tobakksskaderåd: …å utrede spørsmålet om eventuelle hensiktsmessige og nye strategier i arbeidet mot skadevirkninger av røyking, særlig hvilke erfaringer man kan gjøre seg i Norge på bakgrunn av utviklingen i USA. Rådet bør blant annet utrede hvordan bruk av erstatningsrett stiller seg i forhold til mulige norske saksøkere. Herunder kan det være aktuelt å vurdere de samfunnsøkonomiske virkninger av røykerelaterte helseskader.

Utredningen om tobakksindustrien erstatningsansvar er basert på norsk rett . NOU 2000: 16 Tobakksindustriens erstatningsansvar er utarbeidet av en ekspertgruppe nedsatt av fagrådet i Statens tobakksskaderåd. Arbeidet er ledet av professor dr. juris. Asbjørn Kjønstad med professor dr. med. Erik Dybing, advokat cand.jur og cand.med. Vidar Birkeland som medlemmer. Cand. jur. Nicolai V. Skjerdal har vært engasjert til å arbeide med utredningen på full tid fra mai 1998 til mai 2000. Professor dr. philos Tore Sanner og dr. polit. Karl Erik Lund har vært engasjert for å skrive deler av utredningen. I tillegg har en rekke fagpersoner fått i oppdrag å utrede mer spesielle spørsmål av stor betydning.

NOU 2000:16 Tobakksindustriens erstatningsansvar er publisert i sin helhet på Sosial- og helsedepartementets internettsider.

For ytterligere informasjon:

Asbjørn Kjønstad, professor dr. juris, leder av utredningsarbeidet,
918 71 797 mobil, 22 85 94 80 arbeid

Liv Urdal, direktør Statens tobakksskaderåd, 91 10 41 01 mobil, 22 24 87 85 arbeid

Jon Bakkerud, informasjonssjef Statens tobaksskaderåd, 91 61 08 61 mobil, 22 24 93 88 arbeid

Se også hjemmesidene tilStatens tobakksskaderådfor tekst, statistikk og lenker.