Historisk arkiv

Ny undersøkelse om ungdom og psykisk helse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Ungdom er styrt av en streng vennemoral. Den binder mange til taushet selv om de ser at en venn trenger profesjonell hjelp (12.10.00).

Pressemelding

Nr.: 93
Dato: 12.10.00

Undersøkelse om ungdom og psykisk helse :

Handlingslammet i møte med psykiske problemer

Ungdom er styrt av en streng vennemoral. Den binder mange til taushet selv om de ser at en venn trenger profesjonell hjelp. Unge verken "sladrer" eller "går bak ryggen" på sine venner. Mange føler seg derfor handlingslammet i møte med psykiske problemer og sykdommer hos venner.

Dette er ett av flere interessante funn i en undersøkelse som Norsk Gallup Institutt har gjort på oppdrag fra Sosial- og helsedepartementet og Mental Helse Norge.

50 ungdommer i alderen 16 – 20 år har deltatt i til sammen seks samtalegrupper om psykisk helse. De fleste av ungdommene er i en overgangsfase; de har enten akkurat begynt på videregående skole, er russ til våren, har nylig kommet ut i arbeidslivet eller har flyttet hjemmefra. Ungdommene kjenner press og forventninger fra familie, venner og samfunnet rundt seg om å "bli til noe". De færreste vet hva de selv vil, og trives heller ikke med usikkerheten knyttet til framtida.

Sliter psykisk
Mange av ungdommene i undersøkelsen forsøker å ta en viss avstand fra psykiske lidelser og det de kaller "mental svakhet". De fleste har sterke fordommer mot psykiske sykdommer. Ungdommene gir uttrykk for at det er langt verre å ha et psykisk enn et fysisk problem. Samtidig er det åpenbart at flere sliter med psykiske problemer. Noen har angst, andre har spiseforstyrrelser og noen skader seg selv fysisk når det psykiske presset innvendig blir for stort.

Frykter å bli stemplet
Ungdommenes kunnskap om psykiske sykdommer og hvor de kan få hjelp, varierer noe. De fleste har liten kunnskap om dette. Terskelen for selv å søke hjelp er høy. Ungdommene er redde for å søke profesjonell hjelp. Da kan de bli stemplet. For de fleste er det også et nederlag å måtte henvende seg til noen utenfor deres egen krets av venner og familie. Hvis de trenger hjelp, forventer de at noen skal oppdage det og fortelle dem hva de skal gjøre.

Det er venner de går til når de trenger noen å snakke med eller få støtte fra. Samtidig er det en utbredt oppfatning at man skal være psykisk sterk og ikke vise for mye sårhet. Mange unge holder derfor problemer for seg selv.

Skolen viktig
I undersøkelsen blir selvmord omtalt som trendløsningen i vår tid. Spiseforstyrrelser er så utbredt at det knapt blir oppfattet som en psykisk sykdom. Både gutter og jenter sliter med forholdet til egen kropp. Rus er også i følge disse ungdommene, et stort problem blant unge i dag. Mange unge ønsker at skolen skal bli mer delaktig i arbeidet for å fremme bedre psykisk helse blant unge. Prosjektarbeid og besøk utenfra er forslag til tiltak. I stedet for kortsiktige kampanjer ønsker ungdommene seg brosjyrer og annen informasjon som kan være tilgjengelig over lenger tid.

Rapporten i sin helhet foreligger elektronisk og kan lastes ned her.

Helseminister Tore Tønne:

- Viktig å si fra hvis noen har det vondt

- Undersøkelsen viser hvor viktig det er å styrke ungdom i troen på at man ikke skal være så redd for å hjelpe jevnaldrende, og si fra hvis noen har det vondt, sier helseminister Tore Tønne. - Hadde det ikke vært så mange myter og tabuer på området psykisk helse, ville ikke ungdom følt seg så handlingslammet som de åpenbart gjør når jevnaldrende i vennekretsen får psykiske problemer.

Tønne synes det er foruroligende at så mange ungdommer gir uttrykk for at de opplever et stort press i hverdagen. - De må lære seg å ta kontroll over egen tid, ellers risikerer vi utbrente ungdommer allerede i 18-årsalderen.

Sosial- og helsedepartementet (SHD) vil umiddelbart sammen med Mental Helse Norge utvikle tiltak basert på funnene i undersøkelsen. Tiltakene vil bli prøvd ut i tre forsøksregioner neste år. I samarbeid med Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og Barne- og familiedepartementet vil SHD følge opp med andre tiltak. Skole og fritidsmiljø peker seg ut som viktige arenaer for informasjon. Departementet merker seg at ungdommene fnyser av fancy informasjonskampanjer, og heller vil ha samtaler i mindre grupper og enkle brosjyrer som forteller hvor de kan få hjelp.

Sosial- og helsedepartementet har satt av to millioner kroner til informasjonstiltak om psykisk helse for barn og unge i år. Dette vil bli trappet opp neste år. Totalt 10 millioner kroner er øremerket informasjonsstrategien for psykisk helse i 2000.

Mer informasjon hos:

-Norsk Gallup Institutt v/ sosiolog Inger Lise Solvang, 22 47 35 00, faks 22 47 35 01
-Sosial- og helsedepartementet v/ Marit Tovsen, tlf. 22 24 87 69 og faks 22 24 95 78.
-Informasjonskonsulent Erik Larsen, 99 53 91 11
-Mental helse Norge v/ generalsekretær Einfrid Halvorsen, 91 73 74 08 og nestleder Dagfinn Bjørgen, tlf. 73 84 23 74, mobil 915 83 713