Historisk arkiv

Offentlig utvalg ønsker regler for helseopplysninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 107
Dato: 12.12.00

Offentlig utvalg ønsker regler for helseopplysninger

Det offentlige utvalget som har vurdert regler for biologisk prøvetaking i arbeidslivet, overleverte sin utredning til helseminister Tore Tønne tirsdag. Utvalget mener det er nødvendig å opprettholde forbudet mot å kreve genetisk informasjon fra arbeidstakere.

Utvalget foreslår at bestemmelser om innhenting, bruk og oppbevaring av helseopplysninger i arbeidslivet må inn i arbeidsmiljøloven. Helseundersøkelser av arbeidstakere og arbeidssøkere må omfattes.

Begrunnelse for lovregulering
Helse og sykdom hører til menneskets mest sensitive områder. Å utsette seg for medisinsk undersøkelse eller måtte gi fra seg opplysninger om helseforhold kan oppleves som krenkende. Ut fra slike hensyn må undersøkelser og opplysninger begrenses til det som anses strengt nødvendig og til hensyn som klart veier tyngre enn behovet for enkeltmenneskets integritet, fremholder utvalget. Forslaget må ses i sammenheng med ønsket om full sysselsetting, og å unngå utstøtning og utsortering fra arbeidslivet ut fra marginale eller lite relevante helsemessige aspekter. Dette har også sammenheng med målsettingen om et inkluderende arbeidsliv, der man ikke stenger personer ute fra arbeidslivet på grunn av helsemessige forhold.

Genetisk informasjon
Kartlegging om samspillet mellom menneskets gener og miljøforhold er i sin spede start. utvalget mener derfor at genetisk informasjon gir et ufullstendig bilde av arbeidstakerens mulige helserisiko i fremtiden. det er ikke egnet til å treffe beslutninger som angår arbeidsforholdet.

Utvalget anser det nødvendig å opprettholde et forbud om bruk av genetisk informasjon og undersøkelse i forhold til arbeidsgiver. Utvalget viser her til bioteknologilovens § 6-7, som forbyr å etterspørre eller motta slik informasjon, og vil ikke foreslå at loven endres på dette punktet.

Kontroll med rusmiddelbruk
Arbeidsgiver bør ikke kunne iverksette vilkårlige rusmiddelkontroller av arbeidstakere, og utvalget foreslår restriksjoner i adgangen til å kontrollere arbeidstakerne.

Rusmiddelkontroller skal bare kunne iverksettes når

  • det bestemmes i lov eller forskrift,
  • når stillingen innebærer særskilt sikkerhetsrisiko, og
  • når det er skjellig grunn til mistanke om at arbeidstaker er påvirket av rusmidler og dette kan medføre fare for liv eller helse.

I andre tilfeller mener utvalget at rusmiddelkontroller vanligvis ikke kan begrunnes ut fra arbeidets art, og er således ikke nødvendige.

Arbeidssøker
Flertallet i utvalget vil lovfeste at arbeidsgiver ikke kan kreve at arbeidssøkere skal gi andre helseopplysninger enn det som er nødvendig for å utføre de arbeidsoppgaver som knytter seg til stillingen. Det skal ikke være tillatt å spørre om opplysninger som etter sin art anses generelle. Det skal heller ikke være tillatt å spørre om risiko for fremtidige sykdommer eller helseproblemer. Det skal ikke være tillatt for arbeidsgiver å få større adgang til helseopplysninger ved muntlig eller skriftlig samtykke.

I arbeidsforhold
I et regulært ansettelsesforhold vil det være mulig for arbeidsgiver å tilby medisinske undersøkelser i arbeidstakers interesse. Arbeidstakeren skal selv kunne bestemme hvordan opplysningene skal brukes videre.

Arbeidsgiver kan pålegge medisinsk undersøkelse i følgende tilfeller:

  • når det kreves i lov eller forskrift
  • til stillinger som innebærer særlig risiko
  • når arbeidsgiveren finner det nødvendig for å ivareta liv eller helse

Mindretallsmerknader
Utvalget er på en rekke punkter delt i et flertall og et mindretall.

Mindretallet har fremmet en generell merknad. Mindretallet ser at det kan være behov for regulering om bruk av helseopplysninger i arbeidslivet, og er enig i at en slik regulering evt. hører hjemme i arbeidsmiljøloven. Dette må man imidlertid komme tilbake til ved nærmere dokumentasjon og behov for slik regulering og en enda grundigere utredning av det arbeidsrettslige spørsmål.

I tillegg mener to i mindretallet at utvalgsarbeidet ikke har gitt tilstrekkelig grunn til å tro at det er behov for en lovregulering på det nåværende tidspunkt, og ønsker primært at det ikke fremmes forslag om lovregulering på et område det ikke er påvist et tilstrekkelig begrunnet behov.

Kontaktperson:
Utvalgsleder Asbjørn Breistein, tlf: 38 07 03 11 eller 920 42 707