Historisk arkiv

RiT 2000. Videreføring og noen endringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Etter en grundig gjennomgang av planene for nytt regionsykehus i Trondheim (RiT 2000) konkluderer Sosial- og helsedepartementet med at prosjektet bør videreføres. Før igangsetting av prosjektet, må det imidlertid gjennomføres ytterligere utredninger og avklaringer.

Pressemelding

Nr.: 96
Dato: 26.10.00

RIT 2000. Videreføring og noen endringer

Etter en grundig gjennomgang av planene for nytt regionsykehus i Trondheim (RIT 2000) konkluderer Sosial- og helsedepartementet med at prosjektet bør videreføres. Dette innebærer bl.a. at den nye universitetsklinikken bygges på Øya, som hittil forutsatt.

Før igangsetting av prosjektet, må det imidlertid gjennomføres ytterligere utredninger og avklaringer. Det gjelder bl.a. spørsmål om tomteforhold og utvidelsesmuligheter på Øya. Videre kreves det nærmere avklaring av det fremtidige driftsopplegg og tilhørende driftsøkonomi, herunder planlagt senge- og behandlingskapasitet og kapasitet og kostnader knyttet til pasienthotellet.

I det videre arbeid med driftskonseptet (sentermodellen) må det legges stor vekt på at den fremtidige driftsorganisasjon trekkes aktivt inn.

Departementet ønsker å behandle byggetrinn 1 (Nevrosenteret) og byggetrinn 2 (Laboratoriesenteret, Kvinne-barnsenteret, Forskningssenteret og Pasienthotellet) samlet. Dette vil gi et bedre grunnlag for vurdering av kostnader og fremdriftsplan.

Dette innebærer at oppstart av byggetrinn 1, som var planlagt til 20. januar 2001, må utsettes. I stedet blir dette slått sammen med byggetrinn 2, med sikte på samlet oppstart senere i 2001. I denne perioden sluttføres forprosjektering av byggetrinn 2, samtidig som de avklaringer som er omtalt ovenfor gjennomføres. Regjeringen tar sikte på et samlet fremlegg av de to byggetrinnene for Stortinget så tidlig som mulig i vårsesjonen.

Den forsinkede oppstart av det planlagte byggetrinn 1 bør etter departementets vurdering ikke bety noen forsinkelse av ferdigstillelsen av det nye regionsykehuset. Det vil imidlertid gi grunnlag for utarbeidelse av sikrere kostnadsanslag og bedre dokumentasjon av driftsøkonomien før selve utbyggingen igangsettes. I denne sammenheng legges det vekt på at fremlagt kostnadsanslag er økt to ganger tidligere, og at det er viktig med en større grad av sikkerhet før saken på ny fremmes for Stortinget.

Helseminister Tore Tønne utrykker tilfredshet med den gjennomgang som nå er gjort. Han understreker at det var gjort et grundig arbeid av styret og organisasjon for RIT 2000, men at det var nødvendig med en selvstendig gjennomgang på statlig side.

Helseministeren fastholder at det skal bygges en universitetsklinikk i Trondheim, og at den lokaliseres til Øya. Han håper også at den videre planleggingen kan gi grunnlag for en kortere byggeperiode og dermed raskere ferdigstilling av hospitaldelen.

Departementet ønsker et sikrere fundament for vurdering av kostnader og fremdrift, slik at man kan unngå at RIT 2000 blir et av de mange offentlige utbyggingsprosjekter som forfølges av stadig nye og høyere kostnadsanslag.

Kontaktperson:
Kjell Solem, 22 24 84 09