Historisk arkiv

Tiltak for å fremme konkurransen i apotekmarkedet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Ny apoteklov ble i dag sanksjonert av Regjeringen, men vil tre i kraft først i løpet av første halvår 2001. Det settes imidlertid umiddelbart i verk tiltak for å legge bedre til rette for konkurranse i legemiddelmarkedet. Departementets tiltak kommer som svar på apotekernes posisjonering rundt Apokjeden AS.

Pressemelding

Nr.: 57
Dato: 02.06.2000

Tiltak for å fremme konkurransen i apotekmarkedet

Ny apoteklov ble i dag sanksjonert av Regjeringen, men vil tre i kraft først i løpet av første halvår 2001. Det settes imidlertid umiddelbart i verk tiltak for å legge bedre til rette for konkurranse i legemiddelmarkedet. Departementets tiltak kommer som svar på apotekernes posisjonering rundt Apokjeden AS. - Dette gjør vi for å unngå tendenser til forsøk på å opprettholde apotekernes beskyttelse mot konkurranse også under den nye loven. Konkurransebeskyttelse vil være i strid med viktige samfunnsinteresser, idet den nye apotekloven fremhever konkurranse som et egnet middel for å nå helsepolitiske målsettinger som lavere priser og bedre tilgjengelighet til legemidler, sier helseminister Tore Tønne.

Apokjeden AS har fått stor oppslutning fra dagens apotekere, og har sammen med sin samarbeidende grossist Tamro Distribusjon AS inngått avtaler med sikte på å kontrollere en vesentlig del av legemiddelmarkedet. Departementets tiltak kommer én uke etter at Konkurransetilsynet varslet mulige inngrep mot Apokjeden og Tamro, og tar sikte på å gjøre det enklere for nye aktører å etablere seg raskt i apotekmarkedet. Dette skjer gjennom en umiddelbar endring av praksis allerede under gjeldende lov. Hensynet til konkurranse vil heretter være avgjørende kriterium ved behandling av søknader om å få etablere nye apotek. Departementet regner med at det raskt vil melde seg søkere som vil ta opp konkurransen med apotek i Apokjeden, og legger til rette for hurtig behandling av slike søknader.

- Jeg ønsker å fjerne forestillingen om at den nye lovens konsesjonstak, en øvre grense for nye apoteketableringer, vil beskytte de etablerte apotekerne mot konkurrerende etableringer. Innenfor taket vil det bli gitt plass for aktører som ønsker og har tilstrekkelig styrke til å ta opp konkurransen i markedet, sier Tønne.

Taket er begrunnet i distriktshensyn, som et tiltak for å begrense faren for at farmasøytisk nøkkelpersonell forlater distriktene på grunn av sterk etableringsvekst i sentrale områder i landet. Økt konkurranse i apotekmarkedet vil imidlertid ikke innebære et svekket apotektilbud i distriktene. Støtteordningen for distriktsapotek vil bli forbedret i nødvendig utstrekning. Departementet legger videre opp til en aktiv bruk av konsesjonsinstituttet for å nå de distriktspolitiske målene i apotekpolitikken. Det betyr at både dagens apotekere og nye aktører som vilkår til konsesjonen vil kunne bli pålagt å etablere eller å overta og drive apotek i distriktene.

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Andreas Disen, tlf. 22 24 85 92