Historisk arkiv

Trygd på kontinentalsokkelen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Regjeringen vil fremme et forslag om at personer som arbeider i kontinentalsokkelen og er bosatt i utlandet, vil få utvidete rettigheter i folketrygden og barnetrygden. Dette innebærer at personer som arbeider på kontinentalsokkelen vil få samme trygderettigheter som personer som arbeider i land.

Pressemelding

Nr.: 74
Dato: 18.07.00

Trygd på kontinentalsokkelen

Regjeringen vil fremme forslag om å utvide trygderettighetene for personer som er bosatt i utlandet og arbeider på norsk kontinentalsokkel. Utvidelsen gjelder særlig i folketrygden, men for mange også i barnetrygden. Endringene innebærer at de som arbeider på kontinentalsokkelen får samme rettigheter som personer som arbeider i land.

Bakgrunnen for utvidelsen er en klage fra EFTAs overvåkningsorgan ESA over manglende utbetaling av barnetrygd fra Norge til en norsk statsborger bosatt i Frankrike, som arbeider i Nordsjøen.

EØS-avtalens trygdekoordineringsregler har til nå ikke vært anvendt på sokkelen. Dette skyldes at EØS-avtalens geografiske virkeområde er begrenset til avtalelandenes territorium. Kontinentalsokkelen utenfor territorialgrensen faller utenfor avtalens virkeområde.

Regjeringen mener likevel at EØS-avtalens formål og rene rimelighetshensyn taler for å sikre den aktuelle persongruppen bedre for at de ikke skal falle ut av offentlige trygdesystemer mens de er i arbeid på norsk sokkel.

Forslaget betyr at ca. 3 000 personer som i dag arbeider på norsk sokkel uten offentlig trygdedekning vil bli omfattet av norsk lovgivning, mens et noe større antall (ca. 5 000, hovedsakelig briter og nederlendere) vil kunne velge om de vil være dekket i Norge eller i hjemlandet.

For neste år er det lagt til grunn at nye utgifter til stønadsutbetalinger vil utgjøre ca. 180 millioner kroner. Nye inntekter i form av trygdeavgifter vil utgjøre omtrent samme beløp. Et forslag til nødvendige lovendringer er for tiden ute på alminnelig høring med høringsfrist 10.08.00. Odelstingsproposisjonen vil bli fremmet for Stortinget tidlig i høstsesjonen.

Kontaktpersoner:
Ekspedisjonssjef Bjørn Halvorsen, tlf. 22 24 86 00
Avdelingsdirektør Ingar Kompelien, tlf. 22 24 86 12