Historisk arkiv

Utviklingen er snudd - eldreplanen gir flere sykehjemsplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Utviklingen er snudd - eldreplanen gir flere sykehjemsplasser

Pressemelding

Nr.: 100
Dato: 24.11.2000

Utviklingen er snudd - eldreplanen gir flere sykehjemsplasser

- Etter mange år med svekket sykehjemstilbud er jeg glad for at utviklingen nå er snudd. Eldreplanen har gitt flere sykehjemspasser og satt mange kommuner i stand til å møte innbyggernes behov på en bedre måte, sier sosialminister Guri Ingebrigtsen. Gamle institusjoner blir erstattet med nye og moderne tilbud. Selv om det fortsatt gjenstår mange utfordringer viser resultatene at vi er på god vei, og at handlingsplanen virker – dette lover godt for framtiden sier sosialministeren.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at sykehjemsutbyggingen i 1999 kompenserer for veksten i antall eldre over 80 år og at sykehjemsdekningen bedres. Husbankens tall for godkjente prosjekter indikerer at andelen sykehjem i forhold til omsorgsboliger er økende. I tillegg er det mange sykehjem som utbedres eller erstattes med nybygg slik at standarden heves, og flersengsrom erstattes med enerom. I løpet av planens to første år er det bygd 4.700 omsorgsboliger. Totalt har landet om lag 35.000 sykehjemsplasser, 7.000 aldershjemsplasser og 10.000 omsorgsboliger.

Kommunene styrker bemanningen

SSB`s statistikk viser at der er blitt 3.600 flere årsverk i pleie- og omsorgstjenesten i løpet av 1999, dette er om lag 1.000 årsverk mer enn de foreløpige tallene viste før sommeren. Selv om personellstatistikken må tas med et visst forbehold er dette en gledelig utvikling.

Kommunens klare styrking av bemanningen viser at nybygde sykehjem og omsorgsboliger følges opp med tjenester. Dette gjør at personener med behov for omfattende omsorgstjenester kan få sine behov dekket både i sykehjem, omsorgsbolig og i eget hjem. Resultatene viser også at kommunene til tross for et stramt arbeidsmarked rekrutterer til stillinger opprettet som følge av handlingsplanen.

Kontaktpersoner:
Prosjektleder Steinar Barstad, 22 24 86 89
Rådgiver Øyvind Brandt, 22 24 85 78

Mer informasjon om Handlingsplan for eldreomsorgen finner du her.