Historisk arkiv

Ålesund-klinikk blir godkjent som privat sykehus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 11
Dato: 16.02.2001

Ålesund-klinikk blir godkjent som privat sykehus
med fem sengeposter

Sosial- og helsedepartementet vil godkjenne klinikken MEDI 3 som privat sykehus med døgnobservasjonspost med inntil fem senger. Helseminister Tore Tønne mener dette kan bidra til å bedre det samlede helsetilbud i området og dermed redusere ventetidene for enkelte operasjoner. Han legger vekt på at godkjenningen vil bli basert på et formalisert samarbeid med det offentlige helsevesen og at virksomheten ikke skal føre til at offentlige sykehus tappes for spesialutdannet helsepersonell.

Det er en sak med lang forhistorie som med dette får sin endelige avklaring. MEDI 3 A/S søkte allerede i 1991 om godkjenning av inntil fem senger til døgnobservasjonspost for pasienter som har gjennomgått ortopediske operasjoner eller annen dagkirurgisk behandling. Søknaden ble avslått i 1993, men er senere fremmet på ny uten at det er kommet til noen avgjørelse.

I mai i fjor tilrådde Helse- og sosialutvalget i Møre og Romsdal at MEDI 3 fikk opprette døgnobservasjonspost med fem senger. De vurderinger som utvalget la til grunn, har også inngått i departementets beslutningsgrunnlag. Klinikken vil årlig kunne gi 250 pasienter tilbud om operasjoner som krever overnatting.

Helseminister Tønne understreker at sykehusene er et offentlig ansvar, og at de i det alt vesentlige skal være eiet og styrt av det offentlige. Det er samtidig viktig med et godt og velregulert samspill mellom det offentlige helsevesen og private aktører. På det grunnlag bør de private aktivt stimuleres til å rette sin aktivitet inn mot et samarbeid med det offentlige. Dette kan bidra til effektiv ressursutnyttelse og en raskere løsning av prioriterte oppgaver. Godkjenningen av MEDI 3 er et uttrykk for slikt samarbeid, sier helseminister Tore Tønne.

Kontaktperson: Gerd Vandeskog, telefon 22 24 87 00, priv. 22 55 53 57