Historisk arkiv

Fastlegeordningen på lufta 1. juni

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 37
Dato: 10.05.01

Fastlegeordningen på lufta 1. juni

Ni av ti vil få den fastlegen de ønsker seg fra 1. juni. Fra mandag 14. mai vil de første innbyggerne få brev fra trygdeetaten med beskjed om hvem de har fått som fastlege. Av de som har oppgitt legeønske, får 92 prosent en av de legene de ønsket. Mange av de som ikke får oppfylt ønsket sitt i denne omgang, har ikke hatt et etablert pasientforhold til ønsket lege. De som vil bytte lege, kan kontakte trygdeetaten om dette etter at de har mottatt svarbrevet.

Kun 25 000 (en halv prosent) av befolkningen har valgt å stå utenfor fastlegeordningen. I overkant av 100 000 innbyggere med etablert forhold til én lege, får i første omgang en annen lege enn den de ønsker. Under halvparten av disse har brukt legen i mer enn fem år.

Mange av legene (to tredeler) har imidlertid ledig kapasitet på sine lister, og kan ta imot pasienter som ønsker å bytte lege. De som vil bytte, kan kontakte trygdeetaten om dette etter at de har mottatt svarbrevet. Telefonnummeret står i brevet som hver enkelt innbygger får i løpet av de to neste ukene.

  • Detaljert informasjon om befolkningens legevalg finnes på Rikstrygdeverkets nettsiderwww.trygdeetaten.no
  • Alle kommuner har opprettet informasjonstelefon for å svare på generelle spørsmål om fastlegeordningen. Telefonnummer til hver enkelt kommune finnes påwww.fastlegeordningen.dep.no

Helseminister Tønne er godt fornøyd med reformen

- At så mange har fått oppfylt sitt legeønske allerede i første runde, viser at fastlegeordningen blir vellykket, sier helseminister Tore Tønne.

- Det er gjort et meget godt forarbeid i kommunene og trygdeetaten for å sikre at denne helsereformen blir satt i verk. Nå vil hver enkelt av oss vite hvem vi skal ta kontakt med når vi behøver legehjelp, og hver enkelt lege vil kunne prioritere sine egne pasienter. Vi får klarere ansvar og bedre organisering av allmennlegetjenesten. Dette sikrer pasientens rettigheter bedre enn før, fortsetter Tønne.

- Selv om det fortsatt mangler leger enkelte steder, synes jeg det er overraskende positivt at bare åtte av landets kommuner foreløpig må stå utenfor fastlegeordningen. På landsbasis er det knapt 40 000 innbyggere som ikke har fått fastlege, hvorav over halvparten hører til de åtte kommunene uten fastleger. Det er 266 000 som står på lister uten navngitt lege, men dette vil bedre seg raskt nå som legedekningen er på full fart oppover, avslutter en fornøyd Tønne.