Historisk arkiv

Forebygging og kontroll av trygdemisbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 13
Dato: 09.02.2001

Forebygging og kontroll av trygdemisbruk

På oppdrag fra Sosialministeren har Rikstrygdeverket og Den norske lægeforening kommet med forslag til tiltak for å forebygge, kontrollere og følge opp trygdemisbruk.

- Trygdesystemet vårt er, og må fortsatt være basert på tillit og troverdighet, sier sosialminister Guri Ingebrigtsen. Det systematiske trygdemisbruket som nå er avdekket, har gjort det nødvendig for meg å reise spørsmål om vi har gode nok systemer og rutiner for å forebygge, kontrollere og følge opp systematisk trygdemisbruk. Derfor har jeg bedt RTV og Dnlf komme med forslag til hvordan vi best kan komme dette misbruket til livs.

- Mitt førsteinntrykk er at både RTV og Dnlf har arbeidet grundig med denne saken. De har kommet med konstruktive og gode forslag som vil danne et godt grunnlag for det videre arbeidet med disse spørsmålene.

Utgangspunkt er at kontrollarbeid bør være basert på det generelle kvalitetssikringsarbeidet som foregår i trygdeetaten. Mistanke om misbrukssaker må fanges opp gjennom dette arbeidet. Men dette arbeidet må styrkes og systematiseres bedre.

RTV fokuserer i sine forslag på kontrolltiltak. Det er bl.a. opprettet en sentral kontrollenhet i trygdedirektørens internrevisjon og tilsvarende foreslås på regionalt nivå. Videre er det lagt opp til en styrket kontroll av legenes praksis og et utvidet samarbeid med andre etater, bl.a Helsetilsynet, skatteetaten, Arbeidstilsynet og Finansnæringens hovedorganisasjon. Det er også forslag om tiltak som innebærer forbedrede rutiner vedrørende saker der brukerne er bosatt i utlandet.

Lægeforeningen fokuserer i sine forslag også på selve stønadssystemet og kontrollsystemet i folketrygden. De vektlegger råd, veiledning og samarbeid.

Den utilsiktede og uønskede andelen av ulik og uriktig praksis som forekommer er det også viktig å forebygge.

- Dette er jeg også enig i, sier sosialministeren. Min oppfatning er at både Dnlf og RTVs vinkling på forslag er gode og bør kunne utfylle hverandre på en hensiktsmessig og god måte.

- Jeg vil nå raskt følge opp disse forslagene. Dette vil skje i nært samarbeid mellom SHD og RTV, og i god dialog med andre viktige instanser som Helsetilsynet, Skattedirektoratet, Utlendingsdirektoratet, Dnlf og andre.

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Bjørn Halvorsen, telefon 22 24 86 00