Historisk arkiv

Forsøk med nye regler for avkortning av uførepensjon mot arbeidsinntekt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 74
Dato: 19.09.01

Forsøk med nye regler for avkorting av uførepensjon mot arbeidsinntekt

Sosial- og helsedepartementet setter i verk en forsøksordning med gunstigere avkortningsregler av uførepensjon mot arbeidsinntekt som er høyere enn grunnbeløpet i folketrygden. Med dagens regler vil mange uførepensjonister tape på å arbeide mer. - Nå skal det alltid lønne seg for uførepensjonister å arbeide mer, sier sosialminister Guri Ingebrigtsen.

Stortinget har i forbindelse med behandling av statsbudsjettet for 2001 vedtatt at flere uførepensjonister skal få hjelp til å prøve seg i arbeid. Ordningen omfatter de fleste uførepensjonistene under 50 år som har mottatt uførepensjon før 31. desember 1999. Personer med arbeidsinntekt skal prioriteres. Trygdeetaten og Aetat samarbeider for å gjennomføre satsningen.

Etter dagens regler kan en uførepensjonist ett år etter innvilgelse eller revurdering av uførepensjonen tjene opptil grunnbeløpet (G = 51.360 kroner) uten at uførepensjonen blir redusert. Når denne inntektsgrensen (friinntekten) overskrides blir uførepensjonen revurdert og ny uføregrad fastsatt ut fra den arbeidsinntekten uførepensjonisten nå har. Personer med tidligere lav inntekt eller middels høy inntekt vil kunne gå ned i samlet inntekt eller få lite igjen ved å øke arbeidsinntekten utover friinntekten.

Forsøket gjelder for alle uførepensjonister som har hatt uførepensjon i minst ett år og som øker arbeidsinntekten sin som følge av tiltak satt i verk av trygdeetaten og Aetat. Forsøket omfatter også uførepensjonister som selv skaffer seg arbeid og gir melding om dette til trygdeetaten.

Som i dagens ordning kan en uførepensjonist i forsøket tjene opptil grunnbeløpet uten at pensjonen reduseres. Nytt er at friinntekten gjøres om til et bunnfradrag. Når inntekten overstiger grunnbeløpet trekkes 51.360 kroner fra i arbeidsinntekten før en ny og lavere uføregrad fastsettes. Med et bunnfradrag vil uføregraden bli redusert betydelig mindre enn med dagens regler.

Det er også nytt at uførepensjon kan ytes ned til 20 prosent uførhet og at man likevel kan få bunnfradraget.

Forsøket startet fra 1. september 2001 og vil vare fram til 31. desember 2004.

Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Elfriede Børsum, 22 24 86 05