Historisk arkiv

Fylkesvis fordeling av investeringsrammer og utsatt søknadsfrist. Handlingsplan for eldreomsorgen.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 38
Dato: 11.05.01

Handlingsplan for eldreomsorg

Fylkesvis fordeling av investeringsrammer og utsatt søknadsfrist

For å sikre god fordeling av eldreplanens investeringsmidler, og særlig av hensyn til kommuner med store udekkede behov, fordeler regjeringen nå årets investeringsmidler fylkesvis. Samtidig utsettes søknadsfristen for nye prosjekter med tre måneder, slik at kommunene får bedre tid til planleggingen.

- Vi ønsker mindre øremerkingen og statlige detaljstyringen, og større mulighet for selvstendig prioritering og tilpasning til lokale forhold i kommunene. Etter 3 år av handlingsplanen har kommunene styrket omsorgstjenesten som forutsatt – det er vi fornøyd med sier sosialminister Guri Ingebrigtsen. Stortinget orienteres om utviklingen i eldreplanen i kommuneøkonomiproposisjonen som legges frem i dag.

Regjeringen går inn for at 2001 er siste året for driftstilskuddet knyttet til eldreplanen og at om lag 3,5 mrd kroner neste år legges inn som frie inntekter til kommunene. Det er en forutsetning at kommunene kan dokumentere at tilskuddet også inneværende år er brukt til å styrke omsorgstjenesten.

Innlemmingen av det generelle omsorgstjenestetilskuddet i kommunenes rammetilskudd har ingen fordelingsvirkninger av betydning og det legges derfor ikke opp til en overgangsordning.

Bedre tid for kommunene

Etter anbefaling fra Kommunenes Sentalforbund er Husbankens søknadsfrist for nye prosjekter forlenget med tre måneder til 1. oktober. Dette gjøres av hensyn til kommuner som trenger noe lengre tid til prosjektplanleggingen. Dette gjør det mulig å gi Stortinget en helt fersk orientering om situasjonen etter fristens utløp, men tidsnok til at saken kan behandles sammen med statsbudsjettet for neste år.

Utvidet investeringsramme for 2002

Som tidligere varslet har regjeringen lagt til rette for at invetsreingsrammen for nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger økes til 6.200 enheter neste år. Dette tilsvarer en samlet utgift på om lag 4,8 mrd kroner over statsbudsjettet de kommende årene. Handlingsplanen for eldreomsorgen utgjør dermed 29.400 sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Dette krever at statsbudsjettet økes med 482,9 mill kr neste år.

Fordeling av årets investeringsmidler

For å ivareta kommunene med de største behovene og hindre at det blir "først til mølla-prinsippet" som gjelder, er årets investeringsmidler fordelt mellom fylkene. Den endelige fordelingen av handlingsplanens investeringsramme skjer først etter Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2002.

Slik Stortinget har bedt om vil regjeringen før statsbudsjettet behandles gi en vurdering av investerings- og driftsbehovet innen eldreomsorgen de nærmeste årene med bakgrunn i behovene som meldes fra kommunene innen fristen for søknader til Husbanken.

Når årets bevilgning er brukt, vil prosjekter som innfrir reglene for tilskudd bli lagt til side og vurdert i forhold til neste års tilsagnsramme. Disse prosjektene blir altså ikke avslått, men må vente på en ny vurdering.

Staten finansierer kommunenes utbygging med 740.000 kroner for en omsorgsbolig og 830.000 kroner for en sykehjemsplass. I løpet av planens tre første år er det godkjent om lag 18.000 sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Dette tilsvarer nesten 14 mrd kroner i investeringstilskudd over statsbudsjettet de kommende år. Årets bevilgning gir mulighet til å godkjenne ytterligere omlag 5.800 nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger. For 2001 tilsvarer dette om lag 4,5 mrd i investeringsmidler over statsbudsjettet de kommende år.

Kontaktperson:
Fung. prosjektleder Øyvind Brandt, 22 24 85 78