Historisk arkiv

Granskningskommisjon vurderer medisinsk forskning på mennesker uten deres samtykke.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 81
Dato: 08.10.01

Granskingskommisjon vurderer medisinsk forskning på mennesker uten deres samtykke

Regjeringen har i Statsråd (5. oktober) vedtatt å oppnevne en granskingskommisjon vedrørende medisinsk forskning på mennesker uten deres samtykke, i perioden etter andre verdenskrig og fram til ca. 1975.

Bakgrunnen for oppnevnelsen er at det gjentatte ganger har framkommet påstander om personer som er blitt misbrukt i medisinsk forskning i etterkrigstiden. Påstandene går bl.a. ut på at krigsbarn skal ha blitt utsatt for dødelige forsøk med LSD. Andre påstander er at psykiatriske pasienter og psykisk utviklingshemmede også skal ha blitt utsatt for radioaktiv stråling, elektroder og LSD.

-Det er svært viktig å få denne saken tilstrekkelig belyst, sier helseminister Tore Tønne. -I følge mandatet skal alle forhold i forbindelse med påstandene om at det i etterkrigstiden skal ha forekommet forskning med LSD, radioaktiv stråling og elektroder på utsatte grupper mennesker uten deres samtykke granskes. En granskning vil kunne gi et dokumentert grunnlag for å vurdere den påståtte forskningen på utsatte grupper mennesker, slår helseministeren fast.

Granskningen vil også kunne danne grunnlag for å vurdere om vår nåværende ordning med godkjenning eller vurdering av forskning, er tilstrekkelig for å forhindre at utsatte grupper utnyttes i samfunnets eller vitenskapens interesse. Kommisjonen skal videre vurdere mulige klanderverdige forhold som er utvist av enkeltpersoner eller innen etater, og gi uttalelser om ansvarsforhold.

I tilknytning til dette arbeidet er det viktig at berørte personer blir hørt. Det er derfor tatt inn i mandatet at kommisjonen skal opprette et kontaktforum bestående av berørte organisasjoner/brukerorganisasjoner som skal kunne delta på enkelte møter og gis anledning til å uttale seg under granskningsprosessen.

Kommisjonen skal ledes av professor dr. juris Kirsti Strøm Bull. Øvrige medlemmer er professor og forskningssjef Frode Fonnum og spesialrådgiver Brit Denstad. Kommisjonen blir supplert med en psykiater. Frist for arbeidet er satt til 1. januar 2003.

Kontaktperson:
Førstekonsulent Ingrid Renolen, tlf. 22 24 87 63