Historisk arkiv

Kompetanseløft for ansatte i sosialtjenestens førstelinje

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Sosial- og helsedepartementet viderefører satsingen på opplærings- og kompetansetiltak i sosialtjenesten med til sammen 17,4 millioner kroner i 2001.

Pressemelding

Nr.: 28
Dato: 03.04.01

Kompetanseløft for ansatte i sosialtjenestens førstelinje

Sosial- og helsedepartementet viderefører satsingen på opplærings- og kompetansetiltak i sosialtjenesten med til sammen 17,4 millioner kroner i 2001.

Det viktigste satsingsområdet i handlingsplanen for sosialtjenestens førstelinje (1998 –2001), er å heve kvaliteten og kompetansen i sosialtjenestens arbeid med klienter med sammensatte behov, herunder rusmiddelmisbrukere og klienter med psykiske problemer. I tillegg skal arbeidet med handlingsplanen bidra til å spre erfaringer, redusere tilfeldig forskjellsbehandling og gjøre sosialtjenesten mer tilgjengelig og brukervennlig.

"Inneværende års satsing skal bidra til å videreutvikle permanente kompetansetiltak som allerede er igangsatt gjennom handlingsplanarbeidet", sier sosialminister Guri Ingebrigtsen. De sentrale tiltakene er opplæringsprogram for alle ansatte, etablering av faglige fora og faglig veiledning som kompetansetiltak i sosialtjenestens førstelinje. I tillegg er det igangsatt en rekke enkelttiltak, deriblant kommunale kvalitets- og serviceprosjekter og ulike formidlingstiltak. I arbeidet med å forankre tiltakene er sosiallederne en sentral målgruppe for inneværende års satsing, og det skal blant annet bli gjennomført regionale sosiallederkonferanser.

Kompetansebehovene i sosialtjenesten varierer. Fylkesmennene har en sentral rolle for å ivareta lokal tilpasning i utformingen og gjennomføringen av tiltakene. De fylkesvise tiltakene forutsettes utført i nært samarbeid med sentrale aktører i feltet, deriblant de regionale kompetansesentrene for rusmiddelspørsmål, fylkeslegene, høyskolene, og ikke minst med ledere og med ansatte i sosialtjenesten.

- Kompetente ledere og ansatte er avgjørende for å fornye og utvikle sosialtjenesten. Kunnskap og brubygging har satt i gang prosesser der ansatte gjennom opplæring, samhandling og refleksjon lærer av egne og andres erfaringer og derigjennom utvikler nye tanke- og handlemåter. Ansatte ved sosialkontorene har også gitt uttrykk for at de nye faglige møteplassene dekker et behov for å få støtte og et pusterom i en svært presset og travel hverdag, sier sosialministeren. - Det er gjort positive erfaringer knyttet til samarbeid og utnyttelse av hverandres ressurser på tvers av kommunegrensene og fagmiljøene, sier Cathrine Torbjørnsen Halås, koordinator for handlingsplanen hos fylkesmannen i Nordland.

Handlingsplanen Kunnskap og brubygging evalueres av Rogalandsforskning.

Kontaktpersoner:
underdirektør Gunnar Tveiten, 22 24 86 20
rådgiver Per Inge Langeng, 22 24 85 22