Historisk arkiv

Lettere liv for familier med funksjonshemmede barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Onsdag 21. mars inviterte sosialminister Guri Ingebrigtsen til samråd for å få råd om hvordan situasjonen kan gjøre lettere for familier med funksjonhemmede barn. Med på samrådet er både foreldre, funksjonshemmede barn og de som skal yte tjenester og hjelp.

Pressemelding

Nr.: 21
Dato: 21.03.01

Lettere liv for familier med funksjonshemmede barn

I dag har sosialminister Guri Ingebrigtsen invitert til samråd for å få råd om hvordan situasjonen kan gjøre lettere for familier med funksjonshemmede barn. Med på samrådet er både foreldre, funksjonshemmede barn og de som skal yte tjenester og hjelp.

- Det er flere titusener familier som har et sterkt funksjonshemmet barn boende hjemme. Jeg er opptatt av hvordan jeg som ansvarlig for de fleste tjenestetilbudene, kan lage et bedre samordnet hjelpeapparat som yter rett hjelp til rett tid. Jeg får mange henvendelser fra denne gruppen, og ser et stort behov for å lage enklere ordninger og et bedre tilbud, sier sosialministeren.

Samrådet skal først og fremst gi råd til sosialministeren. Et av de viktige spørsmålene er hvordan det kan la seg gjøre å organisere tjenestene rundt den funksjonshemmedes og familiens behov, isteden for at disse skal måtte organisere sine liv i forhold til et mangslungent tjenesteapparat. Sosialministeren er også opptatt av hva som kan gjøre livet lettere for foreldrene. Hvordan fungerer avlastning og støttekontakttjeneste? Hvordan gjør vi det lettere å kombinere arbeid og omsorgsoppgaver?

- Jeg er opptatt av at de som føler problemene på kroppen selv skal få komme til orde med forslag til løsninger, før vi bestemmer oss for hvordan vi skal satse, sier Ingebrigtsen. Noen konkrete tiltak ønsker hun å drøfte på samrådet. Dette gjelder blant annet samlivskurs for foreldre til funksjonshemmede. En fersk rapport om avlastningshjem og støttekontakter skal følges opp i konkret handling. Fra sommeren av får kommunene plikt til å lage individuelle planer for habilitering av funksjonshemmede barn. I tillegg til å gi bedre samordning av tjenestene, skal dette også gi familiene ett kontaktpunkt inn mot tjenesteapparatet.

Kontaktperson:
Underdirektør Gerd Homstvedt, tlf. 22 24 83 83