Historisk arkiv

Nå kan du velge fastlege

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 6
Dato: 29.01.2001

Nå kan du velge fastlege

I februar inviteres befolkningen til å velge en fast allmennlege. Invitasjonene går ut i disse dager og vil ha nådd publikum innen midten av februar. Fristen for å fylle ut og returnere legevalgskjemaet er 1. mars.

Sosial og helsedepartementets informasjonskampanje om fastlegeordningen starter i dag (29.1) med en TV-snutt på NRKs "Fulle 5". Informasjon blir formidlet i NRK, TV2, P4, ukepresse og i forsendelsen som går til alle over 16 år. På legevalgskjemaet er det oppgitt en lokal opplysningstelefon.

I konvolutten vil du finne legevalgskjemaet, en liste over allmennlegene i kommunen, en veiledning og en svarkonvolutt. I veiledningen står det hvordan man går fram for å velge en fastlege. Det går an å svare på legevalgskjemaet via Internett eller svartelefon.

Aktivt valg?

Du kan føre opp inntil tre leger i prioritert rekkefølge. Mange vil naturligvis beholde den allmennlegen de allerede bruker. Da er det viktig å gjøre et aktivt valg ved å oppgi legens navn, legenummeret og antall år du har gått til denne legen. Dette gjelder selv om man har gått til samme lege i "alle år". Legen har ingen innflytelse på fordelingen. Det er publikum som velger lege. Den tekniske fordelingen skjer i Rikstrygdeverket.

Passiv?

De som ikke har behov for å opprettholde tilknytningen til en spesiell lege, kan trygt forholde seg passive - altså ikke besvare skjemaet. De får likevel tildelt en lege i nærheten av der de bor.

Innen 11. mai får publikum et nytt brev fra Rikstrygdeverket. Denne gang med beskjed om hvilken lege eller legepraksis (evt. fellesliste) man står på liste hos. Fra 1. juni 2001 er ordningen i drift.

Kan alle få førstevalget?

De fleste som velger en navngitt lege, vil trolig få denne legen. Likevel vil nok noen oppleve at ønsket ikke blir innfridd.

Etter at ordningen er i drift 1. juni har publikum rett til å bytte til en annen leges liste. Bytteretten begrenses til to ganger i året. I fleste kommuner i Norge vil det være god legedekning og reelle muligheter til å bytte lege (eller legeliste). Men fortsatt er det kommuner med svak legedekning hvor bytteretten ikke vil være reell.

Helseminister Tore Tønne uttaler:

- At legen vet hvilke pasienter hun har - og pasientene vet hvilken lege de skal henvende seg til, er i seg selv en forbedring av allmennlegetjenesten.

Et viktig mål er at det skal bli lettere å få time hos lege. Et annet mål er at det skapes langsiktige forhold mellom leger og pasienter.

Staten og kommunene bidrar gjennom fastlegeordningen å sikre kvaliteten på primærhelsetjenesten i Norge. Primærhelsetjenesten styrkes med opp til 300 millioner kroner på årsbasis.

Fastlegeordningen har gitt oss systematisk oversikt over legedekningen i forhold til folketall i kommunene. For de fleste kommuner ser dette meget bra ut. Men det skal ikke legges skjul på at kommuner som lenge har hatt svak legedekning, fortsatt har det. Fastlegeordningen kan ikke med ett slag endre dette. I tiden framover får vi flere nyutdannede leger i markedet. Dette er viktig for å bedre legedekningen i områder der den fortsatt er svak.

Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Kjell Røynesdal, tlf. 22 24 87 25