Historisk arkiv

Ny apoteklov gir friere apoteketablering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Ny apoteklov trer i kraft 1. mars. Farmasøytenes enerett til å eie apotek opphører, og det blir enklere å etablere nye apotek.

Pressemelding

Nr.: 17
Dato: 28.02.01

Ny apoteklov gir friere apoteketablering

Ny apoteklov trer i kraft 1. mars. Farmasøytenes enerett til å eie apotek opphører, og det blir enklere å etablere nye apotek. Med nye aktører på eiersiden i apotekvesenet og flere apotek åpner loven for sterkere konkurranse, og legger dermed til rette for en utvikling mot lavere legemiddelpriser, bedre tilgjengelighet til apotek, lengre åpningstider og bedre kundeservice. Økt etablering vil ikke true distriktsapotekene, som fortsatt vil få driftsstøtte. Det innføres ikke et konsesjonstak, men distriktsapotekene sikres gjennom en avtale mellom Sosial- og helsedepartementet og Norsk Medisinaldepot.

Før jul sendte Sosial- og helsedepartementet et utkast til forskrift om konsesjonstak på høring. Etter å ha vurdert høringssvarene har departementet bestemt seg for ikke å innføre tak. Dermed kan alle som fyller lovens krav, etablere nytt apotek der de måtte ønske det. I stedet for tak har departementet inngått en treårig avtale med Norsk Medisinaldepot, som i avtaleperioden vil garantere for apotekdekningen i alle kommuner som pr. 1. mars 2001 bare har ett apotek. Dette utgjør ca. 180 kommuner.

Avtalen med NMD sikrer at legemiddelforsyningen i distriktene i årene fremover vil bli opprettholdt på minst like godt nivå som i dag. Hvis en kommune mister apoteket sitt, innebærer avtalen at NMD må overta det eller etablere et nytt i samme område. Dette gjelder likevel bare dersom det er på det rene at ingen andre ønsker å starte apotek i kommunen. Slik sett gir avtalen NMD ingen eksklusive rettigheter eller spesielle konkurransemessige fortrinn.

-Avtalen med NMD styrker konkurransen i apotekmarkedet, og sikrer en apotekdekning som er minst like god som i dag, sier helseminister Tore Tønne

Kontaktperson:
Kai Finsnes, 22 24 85 48