Historisk arkiv

Økonomisk sosialhjelp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 8
Dato: 13.02.2001

Økonomisk sosialhjelp
Større rettferdighet med veiledende retningslinjer

Sosial- og helsedepartementet sender nå ut veiledende retningslinjer til kommunene for utmåling av stønad til livsopphold etter sosialtjenesteloven.


– Jeg har lagt vekt at kommunene ved utmåling av stønad til barnefamilier bør ta hensyn til at barn skal ha en så normal oppvekst som mulig. Derfor har jeg også utarbeidet egne satser for barn. Intensjonen med retningslinjene er at det skal bli en mer ensartet praksis mellom kommunene, og de skal bidra til større likhet i stønad når behovene er de samme, sier sosialminister Guri Ingebrigtsen.

Det er fortsatt kommunene som har ansvaret for den økonomiske sosialhjelpen. Retningslinjene skal ikke erstatte den konkrete vurderingen av den enkelte søkerens faktiske hjelpebehov, og det er en forutsetning at de som trenger hjelp skal sikres et forsvarlig livsopphold.

En kartlegging av stønadsnivået i kommunene, som Statistisk sentralbyrå har utført, viser at det er betydelige variasjoner i utbetalt sosialhjelp på landsbasis. Forskjeller i utbetalt sosialhjelp er i samsvar med loven så lenge forskjellene er begrunnet i ulike behov. Undersøkelsen viser imidlertid at det også er til dels betydelige variasjoner i stønadsnivå som ikke kan forklares med forskjeller i hjelpebehovet.

- Det er et mål at like stønadstilfeller skal behandles likt, uavhengig av bostedskommune. De nye retningslinjene er et viktig tiltak for å nå dette målet, sier sosialminister Guri Ingebrigtsen.

De statlige veiledende retningslinjene omfatter utgifter til løpende, daglig livsopphold. Boutgifter, strøm og oppvarming mv., samt mer spesielle utgifter, inngår ikke i beregningsgrunnlaget. Hjelp til disse utgifter kommer derfor i tillegg.

De veiledende retningslinjene er fastsatt med følgende satser per måned:

Enslige: kr. 3 880
Ektepar: kr. 6 460
Samboende - en person: kr. 3 230
Barn 0-5 år: kr. 1 250
Barn 6-10 år: kr. 1 720
Barn 11-17 år: kr. 2 240

For de utgiftskomponentene som omfattes av retningslinjene, bygger de veiledende retningslinjene i stor grad på enkeltelementer i SIFOs standardbudsjett for forbruksutgifter.

Ved vurdering av behov for økonomisk sosialhjelp er det et viktig prinsipp at den enkelte i utgangspunktet selv har ansvar for å sørge for eget underhold ved å utnytte alle inntekter og andre aktuelle muligheter til forsørgelse. Dette innebærer kort sagt at alle de alminnelige inntektsformene, som arbeid, offentlig og privat pensjon, forsørgelse barnetrygd, kontantstøtte, og andre økonomiske ytelser skal utnyttes fullt ut.

Kontaktpersoner: Underdirektør Gunnar Tveiten, telefon 22 24 86 20 og rådgiver Bente Hagerupsen, telefon 22 24 83 77.