Historisk arkiv

Rett person på rett plass.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Nye tall for handlingsplan for helse- og sosialpersonell

Handlingsplan for helse- og sosialpersonell. I planperioden 1998-2001 vil hver fjerde tilsatte i helse- og sosialtjenesten i primærkommunene i 1999 delta i opplæring. Opplæringen er som regel av minst seks måneders varighet.Det er en stor utfordring å få flest mulig av de ufaglærte til å ta fagutdanning. Etter at planperioden er slutt, vil det fortsatt være over 22 000 årsverk som utføres av ufaglærte, de fleste i pleie- og omsorgssektoren.

Pressemelding

Nr.: 9
Dato: 05.02.01

Rett person på rett plass

Handlingsplan for helse- og sosialpersonell

I planperioden 1998-2001 vil hver fjerde tilsatte i helse- og sosialtjenesten i primærkommunene i 1999 delta i opplæring. Opplæringen er som regel av minst seks måneders varighet.

Det er en stor utfordring å få flest mulig av de ufaglærte til å ta fagutdanning. Etter at planperioden er slutt, vil det fortsatt være over 22 000 årsverk som utføres av ufaglærte, de fleste i pleie- og omsorgssektoren.

Over 35 000 personer i helse- og sosialsektoren på landsbasis har deltatt i opplæring.
27 000 av dem har fått kompetansegivende videreutdanning på minst seks måneder. Prislappen for opplæringsaktiviteten blir ca. 322 millioner kroner.

Tallene kommer fram i rapporten "Rett person på rett plass" om Handlingsplan for helse- og sosialpersonell 1998-2001 (Rapport nr. 1 1998-99 med plantall for 2000-2001). Rapporten viser at det er en jevn personellvekst i helse- og sosialsektoren. Veksten i utførte årsverk var på henholdsvis 2,7 prosent i kommunene og 3,5 prosent i fylkeskommunene fra 1998 til 99. Foreløpig ser det ut til at opptrappingsplanene innen eldreomsorgen og psykisk helsearbeid kan gjennomføres uten at det går på bekostning av tilgangen på personell i resten av helse- og sosialsektoren.

Rekrutteringen av sykepleiere og andre med høgskoleutdanning er tilfredsstillende, sett i forhold til tilgangen fra læresteder i Norge. Likevel rapporterer samtlige fylkesleger om sykepleiermangel og rekrutteringsvansker til pleie- og omsorgstjenestene. Svakest rekruttering finner vi blant hjelpepleiere og annet fagpersonell på videregående nivå.

Rekrutteringen av leger til både allmennlegetjenesten og sykehus vil være noenlunde tilfredsstillende fra 2001.

Handlingsplanen er lagt ut på i sin helhet her.

Kontaktperson: Rådgiver Erling Steen, tlf. 22 24 84 27