Historisk arkiv

Rettferdig fordeling og utjevning av levekår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Enkelte grupper i befolkningen har ikke fått ta del i den generelle velstandsutviklingen, til tross for godt utbygde velferdsordninger. Sosial- og helsedepartement vil i 2001 videreføre og styrke tiltak som kan bidra til å gi dette mindretallet et løft. Tiltakene er et ledd i Regjeringens handlingsplan for sosial og økonomisk trygghet, som nylig er presentert.

Pressemelding

Nr.: 27
Dato: 03.04.01

Rettferdig fordeling og utjevning av levekår

Enkelte grupper i befolkningen har ikke fått ta del i den generelle velstandsutviklingen, til tross for godt utbygde velferdsordninger. Sosial- og helsedepartement vil i 2001 videreføre og styrke tiltak som kan bidra til å gi dette mindretallet et løft. Tiltakene er et ledd i Regjeringens handlingsplan for sosial og økonomisk trygghet, som nylig er presentert.

For å bedre situasjonen for bostedsløse igangsatte Sosial- og helsedepartementet i 2000 i samarbeid med Kommunal- og regionaldepartementet og Husbanken et 4-årig utviklingsarbeid i fem av de største bykommunene. Sosial- og helsedepartementet har for 2001 utvidet rammene for dette utviklingsarbeidet og avsatt 6 millioner kroner til formålet. De deltakende kommunene, Bergen, Oslo, Trondheim, Stavanger og Kristiansand, vil også kunne nyttiggjøre seg av ordningen med boligtilskudd gjennom Husbanken. Rammene for dette tilskuddet er allerede utvidet, og Regjeringen vil i den kommende 4-årige perioden legge opp til en ytterligere styrking.

Kristin Ravnanger, byråd for helse og sosial i Bergen kommune, er svært tilfreds med de statlige midlene til utviklingsarbeid for å bedre situasjonen for bostedsløse. Midlene skal benyttes til å gi innbyggere med store rusproblemer tilbud om egne boliger i bofellesskap der de kan få oppfølging og tilsyn. Statlig tilskudd vil sammen med øremerkede midler i bybudsjettet gi rom for å etablere prosjekter i 3 bydeler i år.

Et av tilbudene skal være forbeholdt kvinner. Å hjelpe de mest vanskeligstilte over fra bostedsløshet til egne boliger er en viktig og krevende oppgave for kommunen. Prosjektledelsen skal også arbeide med samordningen av andre tilbud for bostedsløse i Bergen, og delta i et nasjonalt nettverk for erfaringsutveksling og metodeutvikling på dette området.

Sosial- og helsedepartement har videre bevilget 700 000 kroner til et 3-årig prosjekt i regi av Oslo kommune. Formålet er å prøve ut modeller for oppfølging av vanskeligstilte leietakere i kommunale utleieboliger, samt å utvikle bydelenes kompetanse i forhold til denne gruppen. Prosjektet er et viktig bidrag i arbeidet med å redusere antallet utkastelser fra kommunale utleieboliger, og bedre situasjonen til de som trenger bistand for å ivareta forpliktelsene knyttet til å ha egen bolig.

Departementet ser også positivt på at bostedsløse selv tar initiativ til bedre situasjonen. Sosial- og helsedepartementet har derfor sammen med Kommunal- og regionaldepartementet bevilget 150 000 kroner til et prosjekt i regi av BoligAksjonen som tar sikte på å utrede mulighetene for å etablere rimelige og brukerstyrte straksboløsninger for bostedsløse.

For å legge til rette for at flere sosialhjelpsmottakere skal komme i arbeid, igangsatte Sosial- og helsedepartementet i 2000 forsøk med helhetlig kommunalt ansvar for langtidsmottakere av økonomisk sosialhjelp i 9 kommuner og kommunesammenslutninger. Forsøket er i 2001 blitt utvidet med 4 kommuner , og departementet har i år avsatt 9 millioner kroner til formålet.

Legemiddelassistert rehabilitering er et landsdekkende tilbud for rusmiddelmisbrukere med et langvarig misbruk, dominert av opiatavhengighet. Sosial- og helsedepartementet viderefører i 2001 sin satsing på legemiddelassistert rehabilitering. Departementet arbeider også med et opplegg for en større grad av desentralisering av dette tilbudet, med klarere forankring i de ordinære helse- og sosialtjenestene.

I tillegg viderefører Sosial- og helsedepartementet i 2001 satsingen på lavterskel helsetiltak. Rusmiddelmisbrukere har ofte omfattende behov for helsetjenester, og det har vist seg at det er mange som ikke benytter seg av det etablerte helsetjenestetilbudet.

Kontaktpersoner:
underdirektør Gunnar Tveiten, tlf. 22 24 86 20
rådgiver Aase Lunde, tlf. 22 24 80 65