Historisk arkiv

Sametinget får større innflytelse i helsesaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 33
Dato: 06.04.01

Sametinget får større innflytelse i helsesaker

Helseminister Tore Tønne foreslår i det nye lovutkastet om statlig overtakelse av spesialisthelstjenesten, Ot.prp. nr 66 (2000- 2001), at Sametinget oppnevner et råd for samiske helsesaker.

Rådet skal uttale seg om helsespørsmål som angår den samiske befolkning, og blant annet gi råd til de regionale helseforetakene i forbindelse med deres planarbeid.

-Formålet med rådet er på en bedre måte enn i dag å formalisere en medvirkning fra den samiske befolkning i forhold til helsetjenesten, sier Tore Tønne.

I dag er det ingen formell kommunikasjon mellom Sametinget og de som er ansvarlig for å organisere spesialisthelsetjenesten; fylkeskommunene.

-Blir det flertall i Stortinget for statlig overtakelse av sykehus og annen spesialisthelsetjeneste fra fylkeskommunene, er det viktig at vi tar både sameloven og de internasjonale forpliktelsene overfor samene som urfolk, på alvor, sier Tønne.

Det er derfor viktig at helsetjenesten blir flinkere til å tilrettelegge for at den skal betjene en språklig og kulturelt mangfoldig befolkning. Da må den også kjenne til hvilke behov brukerne opplever.

- Fordi det bor samer i hele landet, plikter alle de regionale helseforetakene å innhente råd fra det samiske rådsorganet. I tillegg skal det være en dialog mellom departementet og Sametinget. Sametingets ledelse og jeg er nå enige om at vi bør møtes fire ganger årlig for drøftinger av helsepolitiske spørsmål, sier Tønne.


Kontaktperson:
politisk rådgiver Inger Marit Eira, tlf. 22 24 84 12