Historisk arkiv

Utvalg skal vurdere ny pensjonsordning for fiskerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 41
Dato: 01.06.01

Utvalg skal vurdere ny pensjonsordning for fiskerne

Sosialminister Guri Ingebrigtsen vil sette ned et offentlig utvalg som skal vurdere alternative løsninger til dagens fiskerpensjon.

Dette går fram av en odelstingsproposisjon som er fremmet i statsråd i dag.

Pensjonstrygden for fiskere er en førtidspensjonsordning. Den finansieres gjennom medlemspremie og omsetningsavgift på fisk og er garantert av staten. Yrkesfiskere og fangstfolk har plikt til å være med i trygden.

Fiskere som ikke betaler medlemspremie til trygden blir i dag strøket fra fiskermanntallet. Dette har vært kritisert fordi fiskerne kan gå glipp av sosiale ordninger og andre ordninger knyttet til fiske. Regjeringen foreslår i proposisjonen at man går over til vanlig innkreving av medlemspremie. Bestemmelsen om at fiskerne blir strøket fra fiskermanntallet hvis de ikke betaler, foreslås opphevet.

Fiskerne og deres organisasjoner har i lang tid uttrykt misnøye med at dagens fiskerpensjon samordnes med uførepensjon fra folketrygden. Sosialministeren inviterer nå fiskernes organisasjoner til å være med i utvalget som skal utrede alternative løsninger til fiskerpensjon, og har fått tilslutning fra fiskernes organisasjoner til dette. Sosialministeren tar sikte på å sette ned et offentlig utvalg innen kort tid.

Kontaktpersoner:
Aase Rokvam, tlf. 22 24 86 24 eller Lars R. Bærøe, tlf. 22 24 87 77