Historisk arkiv

Formål med forsøksordningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Formålet med forsøksordningen med tilrettelagt transport

I St. prp. nr. 84 (2000-2001), "Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden 2001 (Revidert nasjonalbudsjett 2001)" foreslo Regjeringen at det etableres en forsøksordning knyttet til transport for funksjonshemmede studenter og arbeidstakere. Stortinget har sluttet seg til forslaget, jf Innst. S. Nr. 325, jf også St. prp. nr. 76 (2000-2001) og Innst. S. Nr. 327 (2000-2001). Forsøksordningen skal starte opp 1. august 2001 og ha en varighet på ett år.

Forsøksordningen er et samarbeidsprosjekt mellom Samferdselsdepartementet, Sosial- og helsedepartementet, Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet.

Formålene med forsøket er å utvide/etablere transporttilbud som sikrer funksjonshemmede muligheter for deltakelse i arbeidsliv og utdanning, samt kompensere for merutgifter knyttet til transport. Målet er å sikre at funksjonshemmede ikke må si nei til utdannelse eller arbeid på grunn av manglende transporttilbud. Formålet med forsøket er videre å kartlegge hvilken betydning et bedret transporttilbud for funksjonshemmede får for redusert tilgang til uførepensjon og om dette tilbudet kan føre til at uføre kommer ut i arbeid.

Hovedintensjonen med forsøket med arbeids- og utdanningsreiser er å dekke de hullene som i dag finnes i de etablerte ordningene. Forsøkene skal tilpasses etablerte ordninger for transport, og støtte og fange opp funksjonshemmede som faller utenfor dagens ordninger. Dette betyr at forsøket ikke skal erstatte eksisterende ordninger, men være et supplement til disse. Forsøket har som mål å vinne erfaring før en permanent ordning iverksettes.

Forsøkene skal basere seg på utprøving av to modeller for organisering av en rasjonell transportordning som sikrer funksjonshemmedes muligheter til å delta i arbeidsliv og utdanning.

I halvparten av fylkene inviteres fylkeskommunene til å gjennomføre et prosjekt gjennom eksisterende TT-ordning til også å omfatte arbeids- og utdanningsreiser. Samferdselsdepartementet har ansvaret for denne delen av forsøket. I de resterende fylkene skal folketrygden ved kjørekontorene organisere forsøket i regi av Sosial- og helsedepartementet.

I følgende fylker skal forsøket organiseres gjennom trygdeetaten:

Oppland, Hedmark, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Møre- og Romsdal og Troms.

For de øvrige fylkene i landet utvides dagens TT- ordning til også å omfatte arbeids- og utdanningsreiser.

Forsøkene skal evalueres under veis og kort tid etter at forsøket er avsluttet skal den endelige rapporten foreligge. Overgangsordninger skal sikres fram mot avklaring av eventuelt nye regler. Det tas videre sikte på å fremme en sak for Stortinget på bakgrunn av erfaringer med forsøksprosjektene.

St. prp. nr. 84 (2000-2001)
Forsøket står omtalt under punkt 3.6 Sosial- og helsedepartementet – Funksjonshemmede og transport – landsdekkende forsøksordning.

Innst. S. nr. 325 (2000-2001)
Stortingets merknader til forsøket står under punkt 13.5 Funksjonshemmede og transport – landsdekkende forsøksordning.

St. prp. nr. 76 (2000-2001)
Forsøket er omtalt under kap. 1301 Forsking og utvikling mv.

Innst. S. nr. 327 (2000-2001)
Stortingets merknader til forsøket står under punkt 2.2 Kap. 1301 Forsking og utvikling mv.

...