Historisk arkiv

Sosialministerens innlegg i debatten om St.prp 62 (1999-2000)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Innlegg om handlingsplanen for eldreomsorgen

Sosialministerens innlegg i debatten om St.prp 62 (1999-2000) 15. juni - om handlingsplan for eldreomsorg

Kontrolleres mot fremførelsen

President

Regjeringen la samtidig med St.prp. nr 62 (1999-2000) fram St.meld nr 34 (1999-2000) Handlingsplanen for eldreomsorgen etter to år. Meldingen skal behandles av Stortinget til høsten, men innholdet et delvis omtalt i kommuneøkonomiprp og er derfor også omtalt i kommunalkomiteens innst. 252.

Jeg vil gjerne begynne med å gi honnør til kommunene for deres innsats de to første årene av handlingsplanen for eldreomsorgen. Resultatene så langt er svært tilfredsstillende og viser at kommunene har prioritert eldreomsorgen.

La meg så slå fast at Regjeringen tar hånd om gjennomføringen av handlingsplanen innenfor rammer vedtatt av Stortinget – bl.a er det vedtatt å bevilge tilskudd til 24.400 sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Regjeringen følger også opp den omfattende styrking av bemanningen i pleie- og omsorgstjenesten – over 12.000 nye årsverk.

Kommunalkomiteen har nå vært opptatt av sammenhengen mellom handlingsplanens vedtatte investeringsramme og kommunenes foreløpige planer. Kommunene har for eldreplanen og opptrappingsplanen for psykisk helse samlet rapportert et utbyggingsbehov tilsvarende 38.500 enheter for perioden fram til 2003.

Så langt er den faktiske søknadsinngangen til Husbanken godt innefor de vedtatte rammer. Før prosjekter godkjennes i Husbanken må det dokumenteres at kommunen også kan drive de nye enhetene med tilstrekkelig tjenester. Det har hittil vist seg at kommunene planlegger flere enheter enn de faktisk bygger ut. Kommunenes planer slik de foreligger i dag, indikerer heller ikke tilstrekkelig samsvar mellom investeringer og drift.

På bakgrunn av at de kommunale planene likevel ligger så vidt høyt over de vedtatte investeringsrammene ble det i St.mld nr 34 (og i Kom.øk.prp) beskrevet et opplegg for kommunevise rammer.

Regjeringen har i meldingen antydet at det kan være behov for ytterligere 5.000 nye sykehjemsplasser/ omsorgsboliger etter 2001. Jeg vil understreke at det er usikkerhet knyttet til anslaget. Dette vil sammen med eldreplanens ramme og opptrappingsplanen for psykisk helse til sammen gi om lag 35.000 plasser i løpet av planperioden og de nærmeste årene. Dette er etter regjeringens mening dekkende i forhold til kommunenes planer.

Stortinget har tidligere vært opptatt av hensynet til kommuner som trenger noe lengre tid til gjennomføring av sine byggeprosjekter. Erfaringene så langt viser at de større kommunene ligger etter når det gjelder bruk av tilskuddsordningene i Husbanken. Dette skyldes ofte at disse kommunene trenger noe lengre tid til å planlegge, finne egnet tomt og gjennomføre de nødvendige prosesser politisk og administrativt før søknad sendes Husbanken.

Presisdent

Eldreplanen er et formidabelt løft. Et løft som hele veien har hatt brei tilslutning i Stortinget. Det er til nå avsatt 19 mrd kroner til investeringer og 10 mrd til drift. Regjeringen er opptatt av å få mest mulig ut av ressursene – bl.a slik at vi oppnår en styrking i de kommunene som er kommet kortetst når det gjelder utbygging.

Regjeringen er opptatt av det blir en god fordeling av eldreomsorg kommunene i mellom, samtidig som det er viktig med en hensiktsmessig balanse i utbyggingen av omsorgsboliger kontra sykehjemsplasser. Dette lå til grunn for at Sosial- og helsedepartementet i St.mld.nr 34 tok initiativ til at resterende enheter som skal bygges i planperioden – totalt 11.000 enheter, ble fordelt nå. Slik ville vi gi kommunene forutsigbarhet i planleggingen og unngå først-til-mølla-prinsippet.

Departementet tar til etterretning at Stortingets flertall ikke ønsker at denne fordelingen skal skje nå. Det blir derfor ikke fastlagt kommunevise rammer og søknader vil på vanlig måte bli behandlet i Husbanken inntil St.mld nr 34 er behandlet til høsten.

Regjeringen ser det som svært viktig å sikre en best mulig fordeling av nye prosjekter og tilstrekkelig kapasitet i forhold til behovet blant pleie- og omsorgstrengende eldre. Derfor vil regjeringen senest i forbindelse med framleggelsen av statsbudsjettet til høsten, ett år før enn beskrevet i meldinga, konkretisere statens medvirkning i finansieringen av enheter som bygges utover handlingsplanperioden, altså fra år 2002. Her vil naturlig nok også personellbehovet bli berørt. Det er viktig med et godt samsvar mellom investeringer og drift.

Eldresatsninga har vært en vellykket satsning så langt, vi har allerede oppnådd at mange har fått en mer verdig alderdom. Det er regjeringens uttalte mål å bringe denne satsningen i mål, slik at alle landets kommuner har en eldreomsorg de kan være bekjent av.

VEDLEGG