Historisk arkiv

Åpenhet om gasskraftverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 147/2000
Dato: 1. november 2000

Åpenhet om gasskraftverk

Statsminister Jens Stoltenberg skriver i et brev til sentrumspartiene at de ulike beregningene av CO 2 -utslipp fra gasskraftverk er gjengitt og fullt ut gjort tilgjengelige for offentligheten i et notat som ble sendt på offentlig høring før sommeren. Dette har vært en åpen prosess, sier Stoltenberg. Statsministerens brev er sendt til de parlamentariske lederne Kjell Magne Bondevik, Odd Roger Enoksen og Lars Sponheim.

I brevet heter det bl.a. at vurderingen av hva som skjer med de samlede utslipp til atmosfæren er bygget på energimyndighetenes tidligere vurderinger – samt på tilleggsvurderinger hentet inn av Olje-og energidepartementet (OED). Departementet har fått gjennomført modellberegninger fra Frich-senteret og fra Statistisk sentralbyrå. OED laget et omfattende notat med en nærmere gjennomgang av disse beregningene. Dette notatet fulgte saken på en bred offentlig høring i sommer og ble gjort tilgjengelig sammen med andre dokumenter på internett.

I oppsummeringen i notatet fra Olje-og energidepartementet heter det:

" I departementets behandling av energikonsesjonssaken i 1997 ble det konkludert med at det var mest sannsynlig at gasskraftverkene vil føre til at CO 2-utslippene blir redusert. De modellberegninger som nå er foretatt, tilsier ikke at denne konklusjonen endres."

Det har vært Miljøverndepartementets oppgave å foreta en vurdering av hele materialet. Det har departementet gjort, og trukket konklusjonen om at det mest sannsynlige er at gasskraftverk i Norge vil føre til en reduksjon av de samlede CO 2 –utslippene i Nord-Europa."

Statsministerens brev legges ut på Internett ODIN.