Historisk arkiv

Internasjonal konferanse i forbindelse med en avtale om atomsikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 127/2000
Dato: 29. september 2000

Internasjonal konferanse i forbindelse med
en avtale om atomsikkerhet

Statsminister Jens Stoltenberg har i dag foreslått overfor Russlands statsminister Mikhail Kasianov å arrangere en internasjonal konferanse for land og organisasjoner som ønsker å delta i opprydning av radioaktivt avfall i Nordvest-Russland. Denne vil kunne finne sted så snart den multinasjonale rammeavtalen om atomsikkerhetssamarbeid (MNEPR-avtalen) er undertegnet. En slik konferanse vil kunne sette fart på opprydningsarbeidet i Nordvest-Russland, samtidig som en MNEPR-avtale vil gjøre det mulig også for land uten egne bilaterale avtaler med Russland å bidra til atomsikkerhetssamarbeidet.

Problemene i Nordvest-Russland knyttet til atomsikkerhet er så omfattende og kostbare å løse at en multinasjonal satsing er nødvendig for å sikre en snarlig og følbar forbedring. De siste årene har man sett en økt oppmerksomhet fra det internasjonale samfunn for å delta i arbeidet med opprydning av brukt kjernebrensel og radioaktivt avfall i Russland.

Juridiske hindringer knyttet spesielt til skatter/avgifter og kjernefysisk ansvar har til nå vanskeliggjort en større internasjonal innsats for å hjelpe Russland med å løse disse problemene.

Som formann i Barentsrådet presenterte Norge i 1998 en ide om opprettelse av en ny internasjonal felles gjennomføringsmekanisme for atomsikkerhetsprosjekter i Russland. Siden desember 1998 har det med utspring i dette initiativet foregått internasjonale forhandlinger. Norge har sammen med bl.a. USA, EU-kommisjonen, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Nederland, Sverige, Danmark og Finland forhandlet med Russland om en ny multinasjonal rammeavtale ( "Multilateral Nuclear Environmental Programme in the Russian Federation " - MNEPR) for å løse grunnleggende juridiske problemer i forbindelse med gjennomføring av atomsikkerhetsprosjekter i Russland. Avtalen vil bl.a. garantere fritak for skatt, toll og avgifter, fritak for ansvar i tilfelle uhell ved prosjektet og adgang til prosjektstedene for utenlandske prosjektdeltakere.