Historisk arkiv

Regjeringens første hundre dager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 91/2000
Dato: 20. juni 2000

Regjeringens første hundre dager

På statsministerens halvårlige pressekonferanse på Sørmarka i dag, oppsummerte Jens Stoltenberg regjeringens første hundre dager. Statsministeren la fram en rekke store og små saker som er avgjort eller fremmet av den nye regjeringen etter tiltredelsen 17. mars. Statsminister Stoltenberg trakk fram disse sakene som de viktigste:

Regjeringen har tatt fatt på oppryddingen i sykehusøkonomien. Vi har bidratt til at sykehusene har fått nærmere 2 milliarder kroner mer, og vil nå gjennomgå hele måten sykehusvesenet er organisert på.

Vi har fått til starten på en historisk prosess for å løfte lærerlønningene. Dette er en nøkkel for å løfte skolen. Gode lærere er motiverte lærere, og det skal synes også på lønna.

Vi har satt i gang en grunnleggende reform i forhold til kommunene. Bevilgningene til kommunesektoren vil bli økt med 3,5 til 4 milliarder kroner. Et nytt inntektssystem sikrer mer rettferdig fordeling og bedre forhold mellom inntekter og uløste oppgaver. Vi har startet prosessen med å fjerne øremerkede midler og overlate mer av styringen til lokaldemokratiet.

Vi har sikret en bredere eierskap og nye muligheter for vår viktigste og mest verdifulle bedrift: Telenor.

Vi har tatt den viktige beslutningen om å selge statens eierandel i Kreditkassen og samle statens eierinteresser i en norsk finansinstitusjon.

Vi har satt i gang en omfattende fornyelse av Posten, som skal gi bedre service og betydelig økt tilgang til posttjenester over hele landet.

Vi har startet arbeidet med å gi forbrukerne billigere mat og legge forholdene til rette for et robust heltidslandbruk.

Vi har bedret fedres mulighet til å være sammen med og ta ansvar for barna, gjennom å foreslå at fedre får selvstendig opptjeningsrett til fødselspenger.

Vi har gitt løfte om at Norge skal bevilge 1 milliard kroner over fem år til vaksinering av alle verdens barn.

Vi har foretatt en nyorientering i Europa-politikken hvor det er lagt vekt på nær kontakt med EU og medlemslandene på alle relevante saksfelter. Vårt hovedbudskap er at Norge vil ta medansvar for freden og stabiliteten i Europa.