Historisk arkiv

Statsminister Stoltenberg om valget av Norge til FNs Sikkerhetsråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 132/2000
Dato: 10. oktober 2000

Statsminister Stoltenberg om valget av Norge
til FNs Sikkerhetsråd:
- En tillitserklæring til Norge og et ansvar som forplikter

- Jeg er svært glad for at FNs medlemsland på denne måten har vist Norge tillit, sier statsminister Jens Stoltenberg i kommentar til at Norge i dag ble innvalgt i FNs Sikkerhetsråd for perioden 2001 og 2002.

- Vi vil vise at vi er denne tilliten verdig gjennom vårt arbeid i Sikkerhetsrådet, sier statsministeren.

- FN har hatt en fremtredende plass i norsk utenrikspolitikk siden organisasjonen ble opprettet. Norges betydelige FN-engasjement og vår innsats for fred og sikkerhet i mange sammenhenger, gjør det naturlig å søke ansvar og medinnflytelse i Sikkerhetsrådet med jevne mellomrom, uttaler statsminister Stoltenberg. Norge var sist medlem av Sikkerhetsrådet i 1979-80.

- Som medlem av Sikkerhetsrådet vil Norge ha en fremskutt posisjon i arbeidet med internasjonal fred og sikkerhet. Medlemskapet vil bety store utfordringer og et stort ansvar, sier statsminsteren.

- Det er god grunn til å berømme kongeparets helt spesielle innsats og engasjement i arbeidet med fremme av Sikkerhetsråd-kandidaturet. Deres bidrag har understreket at dette har vært en nasjonal oppgave.

- Jeg vil også gratulere alle de som har stått på for denne oppgaven siden Norges kandidatur ble fremmet i 1997. Min regjering har kunnet bygge videre på et målrettet arbeid utført av regjeringen Jagland og regjeringen Bondevik.