Historisk arkiv

Statsministeren gratulerer Kostunica og det jugoslaviske folk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 130/2000

Dato: 6. oktober 2000

STATSMINISTEREN GRATULERER KOšTUNICA
OG DET JUGOSLAVISKE FOLK

Dette er et historisk vendepunkt for Jugoslavia og det jugoslaviske folk. Jeg vil overbringe mine varmeste gratulasjoner til det jugoslaviske folk og deres nyvalgte president,
Vojislav Koštunica. Valget av Koštunica åpner for stabilitet og samarbeid så vel innen regionen, som i Europa som helhet.

Jeg har idag sendt et gratulasjonsbrev til Koštunica der jeg forsikrer ham om at såvel jeg personlig, som regjeringen og det norske folk, har lenge sett frem til dette øyeblikk. Vi ønsker snarest mulig å styrke våre kontakter og vårt samarbeid med Jugoslavia. I den forbindelse har jeg gjentatt vår invitasjon til Koštunica om et snarlig besøk til Norge.

Veien står nå åpen for Jugoslavia til å finne sin rettmessige plass i det europeiske samarbeidet. Norge vil bidra til dette. Vi vil ta til orde for at spørsmålet om Jugoslavias deltakelse i FN og OSSE nå tas opp. Vi har i dag sendt et brev til koordinatoren for Stabilitetspakten, Bodo Hombach, der vi tar til orde for et snarlig ekstraordinært møte på ministernivå for å innlemme Jugoslavia som deltaker i paktens arbeid.

Koštunica står overfor store utfordringer i den kommende tid. Han vil ikke stå alene. Norge og andre land vil støtte ham i det reform-arbeidet som nå må gjennomføres.

Regjeringen har allerede varslet at vi, med Stortingets godkjennelse, vil stille 135 millioner kroner til rådighet for tiltak i det nye, demokratiske Jugoslavia. Norge vil også arbeide for at det holdes en giverkonferanse for Jugoslavia så tidlig som mulig.

Utenriksminister Jagland er invitert av Koštunica til å besøke Jugoslavia. Han vil ankomme Beograd 7. ds. midt på dagen.