Historisk arkiv

Statsministeren gratulerer Sør-Koreas president Kim Dae Jung

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 135/2000
Dato: 13. oktober 2000

Statsministeren gratulerer Sør-Koreas
president Kim Dae Jung


- Sør-Koreas president Kim Dae Jung er en verdig Nobelprisvinner, sier statsminister Jens Stoltenberg i en kommentar til Nobelkomitéens valg av fredsprisvinner.

- Etterkrigstiden er over i Europa, men på den koreanske halvøy har konflikt og spenning fortsatt inn i et nytt årtusen.

- Kim Dae Jungs besøk i Nord-Korea i juni i år var et viktig skritt for å bygge tillit mellom Sør- og Nord-Korea. Hans ambisjon - å overvinne mer enn fem tiårs fiendskap mellom koreanere i sør og nord – avtvinger respekt og vår alles støtte.

- Kim Dae Jung har kjempet for demokrati og menneskerettigheter i Sør-Korea. Han ble gjennom mange år forfulgt for sine prinsipper.

- Da Kim ble valgt til president i Sør-Korea i 1997, representerte dette landets endelige inntreden blant demokratiene. Som landets leder har Kim Dae Jung arbeidet for å sikre demokratiet og fremme forsoning i Sør-Korea.

- Kim Dae Jung er en forsvarer av de universelle menneskerettighetene i en verdensdel der disse tradisjonelt er lite vektlagt. Kim har arbeidet for demokratiets sak i Burma og mot undertrykkelse i Øst-Timor.