Historisk arkiv

Statsministerens svar på brev fra Carl I. Hagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 117/2000
Dato: 14. september 2000

Statsministerens svar på brev fra Carl I. Hagen

Leder av Fremskrittspartiets stortingsgruppe, Carl I. Hagen, har i et brev stilt statsminister Jens Stoltenberg spørsmål om kommuneøkonomi og spesielt om overføringene til Loppa kommune i Finnmark, som ble kommentert i statsministerens tale i Bodø 12.09.

Statsminister Jens Stoltenberg har i dag besvart henvendelsen fra Hagen. Brevet følger vedlagt:

Oslo, 14. september 2000

Fremskrittspartiets stortingsgruppe

v/gruppeleder Carl I. Hagen

Stortinget

0026 Oslo

Jeg viser til ditt brev av 13. september 2000 til meg med spørsmål i tilknytning til mine uttalelser om kommuneøkonomi i Bodø 12. september.

Jeg pekte på at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har vesentlig forskjellig syn på hvordan kommunenes inntekter skal fordeles. Dette kommer klart til uttrykk i forhold til nord-norske kommuner. Dette gjorde jeg med utgangspunkt i kommunalkomitéens innstilling til kommuneøkonomiproposisjonen for 2001, Innst. S. nr. 252 (1999-2000).

Rammetilskuddet i inntektssystemet for kommunene inneholder flere elementer. Om Nord-Norge-tilskuddet heter det på s. 44, første spalte:

"Komitéens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser ingen grunn til at Nord-Norge-tilskuddet skal opprettholdes og vil derfor foreslå en avvikling av dette. Disse medlemmer mener at et særskilt Nord-Norge-tilskudd bidrar til å opprettholde en unødvendig stor offentlig sektor i landsdelen, noe som ikke er ønskelig. Disse medlemmer er av den oppfatning at et slikt tilskudd også er med på å motvirke en raskere utvikling i bosettingsmønsteret som burde medføre samling i større og mer slagkraftige enheter, noe som kan bidra til å heve overlevelsesevnen i landsdelen."

Nord-Norge-tilskuddet utgjør for Loppa kommune i år 2000 ca. 7,7 mill. kr (nøyaktig 7,691 mill. kr).

Om regionaltilskuddet heter det på s. 44, andre spalte:

" Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser intet behov for å ha et særskilt regionaltilskudd og vil derfor gå inn for avvikling av dette."

Regionaltilskuddet utgjør for Loppa kommune i år 2000 ca 6,2 mill. kr (nøyaktig 6,168 mill. kr).

De to elementene som Fremskrittspartiet vil avvikle utgjør dermed 13,9 mill. kr i 2000.

Størrelsen på elementene i rammetilskuddet for Loppa kommune framgår av rundskriv H-28/99 fra Kommunal- og regionaldepartementet "Inntektssystemet for kommuner og fylkeskommuner 2000. Beregningsteknisk dokumentasjon til St.prp. nr. 1 (1999-2000)", s. 48.

Med vennlig hilsen
Jens Stoltenberg