Historisk arkiv

Statsråd Giske settestatsråd i Nationaltheater-saker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 83/2000
Dato: 9. juni 2000

Statsråd Giske settestatsråd
i Nationaltheater-saker
der statsråd Horn er inhabil

Kongen har i statsråd i dag oppnevnt statsråd Trond Giske som settestatsråd for de saker i Kulturdepartementet som gjelder Nationaltheatret og hvor statsråd Ellen Horn er inhabil. Årsaken er at Horn for tiden har permisjon fra fast ansettelse som skuespiller ved Nationaltheatret, der hun var teatersjef fram til hun ble utnevnt til statsråd 17. mars. Beslutningen innebærer at saker der Horn er inhabil, kan forberedes men ikke avgjøres av tjenestemenn i Kulturdepartementet.

Nationaltheatret AS eies i sin helhet av staten, og mottar årlige driftstilskudd på ca. 100 millioner kroner over Kulturdepartementets budsjett.

På spørsmål fra Kulturdepartementet ga lovavdelingen i Justisdepartementet sent i mai en uttalelse om saken. Etter lovavdelingens syn vil statsråd Horn som departementssjef være inhabil til å behandle saker fra Nationaltheatret som hun selv har forberedt som teatersjef, eller som er fremmet for Kulturdepartementet i hennes tid som teatersjef. Det samme gjelder for andre saker som angår Nationaltheatret i hennes sjefstid, samt ansvaret for å avholde generalforsamling som vil behandle forhold fra hennes tid som teatersjef.

Lovavdelingen antar også at Horn vil være inhabil til å oppnevne medlemmer av styre og bedriftsforsamling ved Nationaltheatret, ettersom dette vil kunne ha betydning for Horn selv dersom disse organene ventes å ta stilling til disposisjoner som er gjort i hennes sjefstid.

Lovavdelingen legger til grunn at Horn i utgangspunktet ikke vil være inhabil til å delta i budsjettforberedelsen selv om den omfatter bevilgningsforslag til Nationaltheatret. Dersom det i en sak Kulturdepartementet skal avgjøre, skulle være et markert konkurranseforhold mellom Nationaltheatret og andre bestemte institusjoner, kan det likevel være slik at Horn vil være inhabil, mener Justisdepartementets lovavdeling.

Statsråd Ellen Horn har ikke noe å bemerke til lovavdelingens synspunkter, og har anmodet statsministeren om at det oppnevnes en settestatsråd for saker der hun er inhabil.