Historisk arkiv

Stoltenberg: 1 milliard til vaksiner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

- Norge vil gi en femårig støtte på 1 milliard kroner til den globale alliansen for å sikre vaksiner til alle verdens barn. Vårt første bidrag vil komme over statsbudsjettet for 2001, der vi vil foreslå en bevilgning på 200 millioner kroner, sa statsminister Jens Stoltenberg da han innledet på et seminar i dag i regi av the Global Alliance for Vaccines and Immunization, GAVI.

Pressemelding

Nr.: 85/2000
Dato: 13. juni 2000

Stoltenberg:
1 milliard kroner over fem år
til vaksiner til alle barn

- Norge vil gi en femårig støtte på 1 milliard kroner til den globale alliansen for å sikre vaksiner til alle verdens barn. Vårt første bidrag vil komme over statsbudsjettet for 2001, der vi vil foreslå en bevilgning på 200 millioner kroner.

Det sa statsminister Jens Stoltenberg da han i dag innledet på et internasjonalt seminar om hvordan alle verdens barn kan sikres vaksiner mot de vanligste barnesykdommene. Seminaret ble arrangert av den norske regjeringen og the Global Alliance for Vaccines and Immunization, GAVI.

- Alle norske barn har rett til vaksinering mot sykdommer som for bare noen tiår siden tok livet av mange. 30 millioner av verdens barn har ikke denne retten. 3 millioner av dem vil dø av sykdommer de kunne ha vært beskyttet mot. Det er 6 barn hvert minutt, statsministeren.

- Men denne situasjonen er ikke håpløs, vi kan gjøre noe med den. Derfor vil Norge gi politisk og økonomisk støtte til å nå målet om å sikre vaksiner til alle verdens barn, sa Stoltenberg.

Stoltenberg sa at støtte til helsearbeid i utviklingsland ikke er noe nytt i norsk bistand. Men han understreket at støtte til vaksiner er en håndfast illustrasjon på at hjelp nytter og at vi trenger slike eksempler.

- Et barn som vaksineres er en fortelling om håp. Men vi vet at det kreves mye forarbeid før vaksinen kan settes. Det kreves penger. Det kreves trenet helsepersonell. Det kreves infrastruktur. Det kreves i korthet et fungerende helsesystem. Norge vil bruke støtten til GAVI som et virkemiddel til å støtte helsesystem-utvikling i fattige land, særlig i Afrika, sa Stoltenberg.

Statsministeren trakk fram Nigeria som eksempel på sammenhengen mellom demokrati og utvikling. I 1990 ble ni av ti nigerianske barn vaksinert. I dag er tallet to av ti. -Ti år med generalene ved makten ødela helsevesenet i Nigeria. Landet hadde vaksinene, men greide ikke å fordele dem, sa Stoltenberg.

- Nå satser den demokratisk valgte president Olusegun Obasanjo på å bygge opp helsevesenet, og Norge vil gi aktiv støtte, sa statsministeren som viste til at dette ville bli drøftet når president Obasanjo besøker Norge 26. juni.