Historisk arkiv

Stoltenberg på Utøya: Ja til å lede fredsoperasjonen i Kosovo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 103/2000
Dato: 20. juli 2000

Stoltenberg på Utøya:
Ja til å lede fredsoperasjonen i Kosovo

- Om Norge blir anmodet om å ta ledelsen av den internasjonale fredsstyrken i Kosovo, så er vi klare til å ta den jobben. Det sa statsminister Jens Stoltenberg i sin tale til AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden torsdag.

Det diskuteres nå om ledelsen av den internasjonale fredsstyrken i Kosovo i seks måneder fra april neste år skal legges til en nordeuropeisk kommando.

- En forespørsel fra NATO vil reflektere nye sikkerhetspolitiske utfordringer for det norske forsvaret. Operasjonen i Kosovo gir anledning til å trene på framtidas oppgaver. Vi skal si ja til en eventuell forespørsel fordi dette er et bidrag til fred i vår del av verden. Det er å ivareta våre egne sikkerhetsinteresser. Og det er et uttrykk for internasjonal solidaritet, sa Stoltenberg.

Statsministeren tok også til orde for at verdenssamfunnet bør sette seg som mål å sikre alle lokalsamfunn i verden tilgang til internett innen 2005.

- I EU og i Norge har vi satt som mål å knytte alle skoler til nettet innen bare få måneder. Verden kunne sette som mål å sikre alle lokalsamfunn i verden den samme. Det er ambisiøst. Men verdensveven sprenger alle grenser. Og vi må våge å legge lista høyt.

Stoltenberg varslet også en ny giv i arbeidet med energi-økonomisering (ENØK). Regjeringen har besluttet å opprette et eget sentralt organ som skal drive ENØK-arbeidet. Det skal opprettes et eget energifond som skal bidra til finansiering av nye ENØK-tiltak, utbygging av anlegg for fjernvarme og økt bruk av fornybar energi.

- Det er store muligheter for å spare strøm i Norge. Disse har vi vært for dårlige til å utnytte, selv om vi har brukt mer enn 1,5 milliarder på ulike tiltak de siste 10 årene.

Statsministeren oppfordret også AUFerne om å bruke sin politiske fantasi i arbeidet med å fornye offentlig sektor. Og han avsluttet med å love en bred satsing på kultur fra regjeringen.

- Alle barn skal få en kulturell skolesekk etter modell fra Sandefjord kommune. Dette skal være et felles løft fra staten og kommunene, sa Jens Stoltenberg.