Historisk arkiv

1. mai: Kamp mot et kaldere samfunn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 86/2001
Dato: 1. mai 2001

Statsminister Jens Stoltenberg 1. mai:
- Kamp mot et kaldere samfunn


Statsminister Jens Stoltenberg advarte i sine 1. mai-taler i Verdal, Malvik og Løkken i Trøndelag mot kutt i sykelønn og viktige velferdstilbud.

- Det klareste alternativet til en fortsatt Arbeiderparti-regjering etter valget, er en Høyre-dominert regjering der FrP har betydelig innflytelse. Det gir et kaldere samfunn, og det vil vi kjempe mot, sa statsministeren.

Han advarte også mot forslagene fra Høyre og Fremskrittspartiet om å kutte i sykelønnsordningen.

- En vanlig lønnstaker som får kreft og blir sykemeldt i 1 år, taper over 30.000 kroner med Høyres opplegg og over 50.000 kroner med Fremskrittspartiets opplegg. Vi slår ring om arbeidstakernes rettigheter og sykelønnsordningen, sa Stoltenberg.

Statsministeren sa at Arbeiderpartiet vil fortsette å bygge ut velferdssamfunnet, stein for stein, og at det viktige arbeidet med å fornye offentlig sektor best kan videreføres med en Arbeiderparti-regjering etter valget.

- Vi vil aldri stille opp i en konkurranse om hvem som kan love mest skattelette. Men vi kan love at alle skal få mer igjen for den skatten de betaler.

Stoltenberg pekte på andre sentrale satsingsområder for regjeringen:

  • Flere og billigere barnehager og bedre skolefritidsordninger
  • En skole med bedre kvalitet og lærere med bedre lønn
  • Bedre helsetilbud uten køer og korridorpasienter

Statsministeren sa også et klart nei til kutt i støtten til verdens aller fattigste.

- Høyresiden vil kutte. Vi vil slå ring om vår evne til å vise solidaritet med de aller fattigste. Det handler om å skaffe medisiner til syke. Det handler om å vaksinere verdens barn mot de vanligste sykdommene. Tre millioner av dem dør hvert år. Seks barn hvert minutt. De pengene Norge gir til dette arbeidet redder liv. Tusenvis av barn er allerede vaksinert, sa statsminister Jens Stoltenberg.