Historisk arkiv

Enighet om kommisjon for tettere nors-indisk samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 79/2001
Dato: 21. april 2001

Enighet om kommisjon
for tettere norsk-indisk samarbeid


Statsminister Jens Stoltenberg og hans indiske kollega Atal Behari Vajpayee ble i New Delhi fredag enige om å nedsette en norsk-indisk kommisjon for tettere samarbeid.

-Vi får anledning til å samle mange tråder og styrke samarbeidet, særlig på områder som styrking av FN, bekjempelse av fattigdom, handel og samarbeid på miljø- og klimaområdet, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Indias utenriksminister, Jaswant Singh, oppfordrer Norge til å ta initiativ for å få i gang mer konstruktive samtaler mellom industri- og utviklingsland om klimaspørsmål. Han sier at India er rede til å medvirke til slike samtaler.

-Utviklingslandene må trekkes aktivt med om vi skal lykkes i det globale miljø- og klimasamarbeidet. Norge vil vurdere den indiske henvendelsen positivt, sier statsministeren.

Miljø- og klimaspørsmål vil bli et sentralt tema for samarbeid innen rammen av den nye kommisjonen mellom Norge og India.

-Vi kan støtte India med kunnskaper og teknologi, men vi har også mye å lære av India, ikke minst innen satsing på bioenergi og fornybare energikilder, sier statsministeren.

Et slikt samarbeid vil være en naturlig utvikling av de miljøprosjektene Norge allerede har med India. Det vil også omfatte næringslivet, forskere og frivillige organisasjoner.

-Dette er nyttig for Norge og det er nyttig for India. I tillegg kan det lede til felles prosjekter og satsing på alternative energiformer i andre utviklingsland, sier statsministeren.

India har betydelig ekspertise, spesielt innen bioenergi. Det vil kunne bli aktuelt å bruke norske utviklingsmidler til å finansiere prosjekter med indiske eksperter i samarbeidsland i såvel Asia som Afrika. Samarbeidet vil bli drøftet videre med Indias kraftminister Suresh Prabhu når han besøker Norge i mai.