Historisk arkiv

FN-rapport viser at Norge er verdens beste land å bo i

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 128/2001
Dato: 10. juli 2001

FN-rapport viser at Norge er
verdens aller beste land å bo i


I ”Human Development Report 2001”, utgitt av FNs utviklingsprogram UNDP, viser oversikten over menneskelig utvikling at Norge for første gang rangeres som verdens beste land å bo i.

- Dette er en anerkjennelse til en samfunnsmodell som bygger på at alle mennesker skal ha rett til å ta i bruk sine muligheter. Rapporten viser hvilken styrke det er for vårt samfunn at forskjellene er små sammenliknet med andre land. Det har ikke bare gitt et mer rettferdig samfunn, det har også satt oss i stand til å skape store verdier, sier statsminister Jens Stoltenberg i en kommentar.

Statsministeren understreker at rapportens viktigste funn likevel er hvor mye det haster med å bekjempe fattigdommen i verden.

- Over 1 milliard mennesker lever i bunnløs fattigdom. De må greie seg med mindre en ti kroner dagen. Å avskaffe fattigdom er vår tids viktigste utfordring. Aldri før har menneskeheten kunnet å skape større verdier, og rapporten fra FN viser at ny teknologi gir nye muligheter til å bekjempe fattigdommen. Det er vårt ansvar å ta disse mulighetene i bruk. Fattigdom kan avskaffes, sier statsministeren.

Statsministeren understreker at Norge som et av verdens rikeste land har et ansvar for å lede an i kampen mot fattigdommen. Han kritiserer Fremskrittspartiet som vil avvikle all offentlig bistand til de fattigste i verden, og Høyre som vil kutte hver femte krone Norge gir i bistand. - Konsekvensen av Høyres kuttforslag er at Norge ville ha falt under FN’s nedre målsetting for hvor mye de rike landene bør gi i bistand, og vi ville ligge klart under flere europeiske land, sier Stoltenberg.

- Det som gjør dette særlig forstemmende er at høyrepartiene gjør dette for å gi enda mer til de som har mest fra før. Man tar fra de fattigste i verdens fattigste land for å gi mer til de rikeste i verdens rikeste land, sier statsminister Jens Stoltenberg.