Historisk arkiv

Over halvparten av laksekonsesjonene til Nord-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 150/2001
Dato: 17. august 2001

Over halvparten av laksekonsesjonene
til Nord-Norge

Regjeringen tildeler over halvparten av de 40 nye laksekonsesjonene til Nord-Norge. Også Vestlandet og Trøndelag blir tilgodesett. Finnmark får 10, Troms 7 og Nordland 7 nye konsesjoner. Dette er den første tildelingen av nye konsesjoner for oppdrett av laks og ørret siden 1985.

- Havbruk er Norges fremste vekstnæring og den gir store muligheter for utvikling og nye arbeidsplasser i Kyst-Norge. Vi vil ta hele kysten i bruk, og derfor fordeles de nye konsesjonene på hele strekningen mellom Rogaland og Finnmark. Samtidig legger vi særlig vekt på de nordligste fylkene, slik vi tidligere har lovet, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statsministeren viser videre til at i denne tildelingsrunden vil fylkeskommunene få en reell innvirkning ved at de blir bedt om å angi hvilke kommuner de nye laksekonsesjonene skal plasseres i. Det er ønskelig at fylkeskommunene styrker sin innsats som tilrettelegger for havbruksnæringen.

Stoltenberg og fiskeriminister Otto Gregussen understreker at mulighetene innen norsk havbruk er mangfoldige: - Det gjelder økt produksjon av laks og ørret, men også i høyeste grad oppdrett av andre fiskeslag, dyrking av skjell, havbeite og andre måter å utnytte marine råstoffer på. Regjeringen prioriterer utviklingen av havbruk, som vil bli stadig viktigere for norsk økonomi, sier de.

- For oppdrett av laks og ørret finner vi ubenyttet potensiale i alle kystfylkene fra Rogaland og nordover, og det største potensialet for videre vekst er i de tre nordligste fylkene, sier fiskeriminister Gregussen. - I forslaget til tildelingsforskrift for de nye konsesjonene legger regjeringen særlig vekt på hvordan den nye oppdrettsvirksomheten kan integreres med annen næringsvirksomhet i området. Av andre kriterier vil en vektlegge søkere som er nyetablerere eller har en eller to konsesjoner fra før og at kommunene har lagt til rette for slik næringsvirksomhet. Kvinner skal prioriteres under ellers like forutsetninger, sier Gregussen.

Utenom Nord-Norge vil regjeringen tildele Rogaland 3 nye konsesjoner, Hordaland 2, Sogn og Fjordane 4, Møre og Romsdal 3, Sør-Trøndelag 2 og Nord-Trøndelag 2. Av de 7 konsesjonene til Nordland går 2 til Tysfjord for å styrke det lulesamiske samfunnet i Musken.

I spørsmålet om betaling av vederlag for de nye laksekonsesjonene, legger regjeringen til grunn stortingsflertallets holdning som innebærer at det maksimalt skal betales 5 millioner kroner for en konsesjon.

Til red.:
Kontaktperson i Fiskeridepartementet er ekspedisjonssjef Magnor Nerheim,
telefon 22 24 64 60 eller 90 57 09 41.