Historisk arkiv

Regjeringen vil be skolebarn lage kjøreregler for toleranse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 32/2001
Dato: 14. februar 2001

Regjeringen vil be skolebarn lage
kjøreregler for toleranse

- Regjeringen vil ta initiativ til å engasjere skolebarn til selv å utarbeide kjøreregler for et flerkulturelt Norge preget av toleranse. Utgangspunktet vil være de rettigheter vi har etter FNs menneskerettighetskonvensjon, grunnloven og norsk rett.

Det sa statsminister Jens Stoltenberg i Stortingets spørretime onsdag formiddag, i sitt svar på et spørsmål fra stortingsrepresentant Kjell Magne Bondevik.

- Vi vil bevisstgjøre elevene på de verdier som er nedfelt i disse tekstene, men også vise hvordan menneskerettighetene igjen og igjen er blitt brutt. Det handler om slaveri og holocaust, det handler om krenkelse av individuelle, sosiale og økonomiske rettigheter og det handler om dagligdagse uttrykk for fordommer og rasistiske holdninger, sa statsministeren.

- Hvordan kan vi forme en framtid der slikt ikke får skje? Dette vil vi høre skolebarns mening om. En bredt sammensatt jury vil velge ut et antall kjøreregler som fanger opp ungdommens eget uttrykk for hvordan vi kan bekjempe fordommer, diskriminering og rasisme, sa Stoltenberg.

Statsministeren sa at regjeringen følger opp Handlingsplanen mot rasisme og diskriminering fra 1998, og Handlingsplanen for menneskerettigheter fra 1999. Det arbeides nå med en ny handlingsplan mot rasisme som skal legges fram i første halvår 2002, siden den nåværende planen går ut i år. Det vil her bli lagt særlig vekt på tiltak for å støtte arbeidet i lokalsamfunnene.

Arbeidet mot rasisme handler dypest sett om holdninger, sa Stoltenberg. - Vi vil at mennesker skal kjenne frihet, trygghet og tilhørighet, uansett hudfarge, etnisk bakgrunn, tro eller seksuell legning. Dette utfordrer oss i våre dagligliv i lokalsamfunnet, og det utfordrer viktige samfunnsinstitusjoner. Her må vi trekke med organisasjons-Norge, skolen, den enkelte arbeidsplass og kirken, sa statsministeren.