Historisk arkiv

Statsminister Stoltenberg:

Regjeringen satser på barn og unge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 47/2001
Dato: 5. mars 2001

Statsminister Stoltenberg:

Regjeringen satser på barn og unge

Lavere barnehagepriser og full barnehagedekning. Fritidstilbud til barna på skolen også etter den ordinære skoletiden. Kulturell skolesekk til alle skolebarn. Statsminister Jens Stoltenberg varslet sterk satsing på barn og unge da han i dag talte til Arbeiderpartiets landsstyre.

Statsministeren sa også at alt for mange barn stenges ute fra fritidsaktiviteter fordi egenandelene er for mange og for høye.

- Det er her ny-fattigdommen viser et av sine mest hjerteskjærende ansikter; barna som må stå igjen når de andre drar av gårde på aktiviteter og turer. Vi kan ikke ha det sånn. Skolen skal være gratis. Og aktivitetene rundt skolen kan ikke koste så mye at unger hektes av tilbudene, sa statsministeren.

Stoltenberg viste til at det er tatt mange tunge løft innen eldreomsorgen, og at regjeringen har bevilget mer penger og satt i gang et omfattende reformarbeid innen helsevesenet. Dette skal fortsatt være hovedoppgaver for regjeringen.

- Men ser vi framover må vi spørre: hvor er behovene størst, hvor trenger vi å sette inn ekstra innsats i kampen mot urettferdighet og for rettferdig fordeling, spurte statsministeren, og ga selv svaret:

- Vi må sette barn og unge i sentrum. Vi vil satse på barnehagen og skolen. Vi ser foreldre som ønsker seg en trygg og god barnehageplass, men som ikke finner en. Vi ser foreldre som trekker ungene sine ut av barnehagen og skolefritidsordningen fordi prisene settes opp. Og kan vi være bekjent av at en plass i mange barnehager her i Oslo koster over 4.000 kroner?

Statsministeren pekte på følgende konkrete tiltak regjeringen vil iverksette på disse områdene:

  • Det skal bygges flere barnehager og barnehageprisene skal ned. Full barnehagedekning innen 2003.
  • Et faglig godt, moderne og vel tilrettelagt skoletilbud i skoletiden.
  • Skolen skal være gratis og egenandeler skal ikke stenge noen ute fra å delta i aktiviteter.
  • Et godt fritidstilbud etter skoletiden, der skolene er åpne etter den ordinære skoletiden og kan tilby en meningsfylt ettermiddag med varmt måltid, lekselesing med kyndig hjelp og idretts- og musikkaktiviteter.
  • Prisene på skolefritidsordningen skal ned.
  • Skolebarna skal få lovfestet rett til et godt innemiljø og skolebygningene skal rustes opp.
  • Den kulturelle skolesekken skal tilby alle skolebarn kulturopplevelser og egenaktivitet. De første tilbudene skal være klare ved skolestart til høsten.