Historisk arkiv

Statsministeren gratulerer Burmas studenter med Studentenes fredspris 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 10/2001
Dato: 25. januar 2001

Statsministeren gratulerer Burmas studenter
med Studentenes fredspris 2001

- På vegne av Regjeringen vil jeg gratulere All Burma Federation of Student Unions, ved lederen Min Ko Naing, med at de er tildelt den norske Studentenes fredspris 2001. - Jeg er svært glad for norske studenters aktive engasjement for et demokratisk Burma - et engasjementet i kampen mot undertrykking og diktatur. Tildelingen av Studentenes fredspris 2001 er et klart uttrykk for dette engasjementet.

Det sier statsminister Jens Stoltenberg i en kommentar til at komitéen for Studentenes fredspris har besluttet at årets pris går til at Forbundet av burmesiske studentunioner. Tildelingen skjer i regi av Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT).


- Norge har ved gjentatte anledninger fordømt militærjuntaens overgrep mot Aung San Suu Kyi og andre sentrale representanter for de demokratiske kreftene i Burma. Det er derfor svært positivt at Studentenes fredspris er gitt til en av de mange som med fredelige midler fortsetter å kjempe mot systemet til tross for undertrykkingen, sier statsministeren.

Studentlederen Min Ko Naing var en ledende skikkelse under flere fredelige demonstrasjoner i 1988 og 1989, som ble brutalt slått ned av militærregimet i Burma. Han ble arrestert i 1989 og har siden sittet fengslet under vanskelig forhold. - Regjeringen er imponert over Min Ko Naings tålmodighet og mot gjennom disse årene, sier statsministeren.

- Regjeringen har oppfordret juntaen til å gå i dialog med Aung San Suu Kyi og hennes støttespillere. Det er derfor positivt at man nå har mottatt nyheter om at det er opprettet kontakt mellom partene, ved hjelp av FNs spesialutsending for Burma, sier Stoltenberg.

Statsministeren understreker at norsk bistand til Burma er rettet mot å avhjelpe den alvorlige humanitære situasjonen i grenseområdene og inne i Burma. - Vi vil støtte opp om arbeidet for et fremtidig demokratisk styresett i Burma, ved å støtte menneskerettighetsprosjekter og utvikling av demokratiske institusjoner, sier statsministeren.

- Vi vil øke innsatsen for en demokratisk utvikling i Burma gjennom vårt politiske og finansielle samarbeid med den burmesiske opposisjonen. Bistanden omfatter også støtte til burmesiske studenter, gjennom blant annet studentorganisasjoner og representanter for de etniske grupperingene som arbeider i Thailand. Norge legger stor vekt på å støtte de unge i demokratibevegelsen, sier Stoltenberg.