Historisk arkiv

Statsministeren oppfordrer samer til å skrive seg inn i samemanntallet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 81/2001
Dato: 25. april 2001

Statsministeren oppfordrer samer
til å skrive seg inn i samemanntallet


-For at alle samer skal kunne benytte seg av den demokratiske retten det er å stemme ved høstens valg til Sametinget, må de skrive seg inn i samemanntallet innen utgangen av april, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statsministeren viser til at samemanntallet ved forrige sametingsvalg i 1997 omfattet rundt 8.700 personer. –Sametinget er en viktig institusjon for det norske demokratiet. Hvis alle samer skriver seg inn i manntallet, vil manntallet vokse til det mangedobbelte. Dette tjener demokratiet, og det styrker budskapet fra valgurnene, sier Stoltenberg.

Betingelsene for å ha stemmerett ved sametingsvalget, er at man fyller 18 år i valgåret og er registrert i samemanntallet.

For å kunne bli innskrevet i samemanntallet, må man erklære at man oppfatter seg som same og har hatt samisk som hjemmespråk i oppveksten. Om man ikke selv har hatt samisk som hjemmespråk i oppveksten, må man kunne erklære at minst en av foreldrene, besteforeldrene eller oldeforeldrene har hatt det, eller at man er barn av en som allerede er innskrevet i manntallet.

Finske og svenske samer som var innført i det norske folkeregisteret 31. mars 2001, kan registrere seg i samemanntallet og stemme ved valget til Sametinget i Norge til høsten. Det samme gjelder russiske samer som har vært folkeregistrert i Norge i minst tre år.

Alle husstander i Troms og Finnmark har fått brosjyre og registreringsskjema for innskriving i samemanntallet. Sametinget har også lagt ut dette skjemaet på sin elektroniske hjemmeside: www.samediggi.no.

Man kan også skrive seg inn i samemanntallet ved å skrive brev til valgstyret i den kommunen der man har stemmerett, eller bor i. Eller man kan skrive til Sametinget - postboks 144, 9730 Kárásjohka/Karasjok. Brevene må være poststemplet senest mandag 30. april 2001.